Magnus Wislanders toksågar dagens handboll – med orden alla borde höra: ”Vi gamla spelare var stolta över det”

Magnus Wislander är orolig över dagens handboll.
Nu ryter han ifrån – och vädjar om förändring.
– Vi behöver tuffa på oss, säger ikonen.

Med sina smått ofattbara 384 landskamper och 1 185 mål så är Magnus Wislander en av handbollshistoriens absolut största. ”Slangen” har gjort flest matcher och mål av samtliga i den svenska landslagshistorien, och under den sanslösa karriären blev det hela 13 mästerkapsmedaljer, där de två VM-gulden sticker ut. Wislander utsågs vid ett tillfälle till världens bästa spelare, och millennieskiftet utsågs han till hela 1900-talets bästa spelare.

Stora kritiken

Så det råder inga tvivel om att han vet vad han snackar om. I dag är Wislander handbollsexpert för Radiosporten, och han uttrycker nu sin oro över handbollens utveckling. I handboll har sanningen alltid lydit att spelarna är tuffa, att de ger och tar smällar med ett leende på läpparna. Att det aldrig är något gnäll, och att man reser sig direkt utan att gnälla i onödan. Men Wislander tycker att det är på väg att förändras.

230114 Magnus Wislander, expert of radio channel Sveriges Radio ahead of the 2023 IHF World Men’s Handball Championship between Sweden and Cape Verde on January 14, 2023 in Gothenburg. Photo: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Magnus Wislander ryter nu ifrån mot utvecklingen, och menar att det som varit handbollens största stolthet är påväg att försvinna.

– Det är det som vi äldre handbollsspelare alltid varit stolta över att få höra, att man tar en smäll, man reser sig upp och kör vidare. Man ligger inte kvar och gnäller och man filmar inte. Och jag är lite orolig för tendensen i det nya sättet att spela handboll. Att man filmar lite för mycket, man flyger lite för mycket, så fort det kommer upp ett litet finger i ansiktet så rycker man tillbaka med huvudet och provocerar fram tvåminutare. Där är jag lite orolig, framför allt på herrsidan, säger han till Radiosporten.

LÄS MER: Handbollsikonen Magnus Wislander avslöjar sitt stora favoritlag i fotboll – bekräftar det som alla alltid anat

“Behöver tuffa till oss”

Magnus Wislander menar dock att utvecklingen med mer filmningar mest skett i Sverige, snarare än internationellt – och det på grund av regelverket som råder.

– Av det jag har sett så är det mer en svensk tendens, tack vare att man försöker utnyttja det nya reglementet så mycket det går, och på så sätt få fördelar. Där är väl jag i alla fall en som vill se lite tuffare tag, att man står upp och inte filmar, säger han.

190328 Redbergslids Magnus Wislander under kvartsfinal 2 i Handbollsligan mellan Redbergslid och Kristianstad den 28 Mars 2019 i Göteborg. Foto: Nicklas Elmrin / BILDBYRÅN

Samtidigt manar Wislander till domarna att tänka efter lite innan sina bedömningar. Att spelare faktiskt försöker tjäna fördelar av det som händer på planen, och att man behöver tänka efter innan utvisningar delas ut.

– Jag tycker domarna ska prioritera det. Samtidigt tycker jag att man behöver ta ett rejält snack; ska det var en tvåminutare om man råkar få ett litet finger i ansiktet, eller ska det vara en smäll för att få det? Det är jättesvårt att göra en bedömningssak av det, men någonstans tycker jag att vi behöver tuffa till oss igen på handbollssidan.

LÄS MER: När två av våra största någonsin klev in i en bastu – och lät vinnarskallarna ta över fullständigt: ”Viker du dig!?”