Magnus Wislanders jättehyllning till Andreas Palicka – säger precis det som alla tänker: ”Finns inget kvar att säga”

Andreas Palicka klev fram som en mur i det svenska målet – igen.
Efteråt var ikonen Magnus Wislander snudd på mållös.
– Jag vet inte ens vad man ska säga längre, säger ”Slangen” i Radiosporten.

Sverige fick en trög start mot Slovenien i den första matchen av handbolls-EM:s huvudrunda. Slovenien tog tidigt ledningen i matchen och Sverige hade förtvivlat svårt att få upp tempot. Men då klev Andreas Palicka fram, när det behövdes som allra mest, och det är inte direkt första gången.

Nya jättematchen

Den 37-årige målvaktsstjärnan var nyckeln i att Sverige fick med sig två poäng till huvudrundan med sitt storspel i gruppfinalen mot Nederländerna, och i slutet av den första halvleken klev han igen fram som en vägg. Palickas storspel möjliggjorde en fyramåls-ledning i halvlek för Sverige, och den släppte man aldrig.

240117 Goalkeeper Andreas Palicka of Sweden celebrates during the EHF European Handball Championship match between Sweden and Slovenia on January 17, 2024 in Mannheim. Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

När Palicka förpassades till bänken med tio minuter kvar av matchen – för att vila inför de kommande, viktiga matcherna som stundar – hade han räddat över hälften av skotten han fått emot sig. Sverige vann till slut matchen med 28-22, och skaffar sig ett superläge i huvudrundan. Och efteråt var det just Andreas Palicka som fick ta emot de mesta av hyllningarna.

“Slangens tokhyllning”

Svensken är en av världens bästa målvakter, men efter vinsten mot Slovenien var handbollsikonen, tillika experten på Radiosporten, Magnus Wislander snudd på mållös efter vad han nyss bevittnat.

– Jag vet inte ens vad man ska säga längre. Det måste vara världens enklaste sak att spela en handbollsmatch när man har en sån kille i målet, säger han i Sveriges Radio.

210114 Magnus Wislander, expert commentator for Swedish Radio ahead of the 2021 IHF World Handball Championship match between Sweden and North Macedonia on January 14, 2021 in Cairo. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

”Slangen” lyfter dessutom fram faktumet att det inte var vilka räddningar som helst som Palicka stod för. Flera var ruskigt svettiga, från både frilägen och från snudd på omöjliga vinklar.

– Det är inga halvtaskiga räddningar han gör. Det är rena frilägesräddningar gång på gång, och så är det kanonskott från väldigt nära. Det är en grym match han har gjort, säger Wislander.