Magnus Wislander avslöjar sanningen bakom knäppa bilden – från toaletten(!): ”Kom ut med ett asgarv”

Magnus Wislander på knä framför en pissoar.
Bilden på handbollsikonen har väckt många frågor genom åren.
Nu avslöjar ”Slangen” sanningen bakom den helmärkliga bilden från VM 1997.

Han är en av Sveriges absolut främsta handbollsspelare genom tiderna. Magnus Wislander utsågs även till hela 1900-talets bästa handbollsspelare i världen.

Wislanders bild

Den legendariska mittsexan vann hela 2 VM-guld, 4 EM-guld, 5 SM-guld och totalt 13 mästerskapsmedaljer med det framgångsrika ”Bengan Boys”. Men det finns också ett annat minne som sticker ut från handbollskarriären vid sidan av alla medaljer.

Magnus Wislander, handboll
000130 Handboll, EM, Final, Ryssland – Sverige: Ljubomir Vranjes och Magnus Wislander, Sverige © Bildbyrån – 23726

Eller rättare sagt en bild som verkligen sticker ut. Under VM 1997 i Japan har Wislander fotograferats inifrån en offentlig toalett där han står på knä framför en pissoar.

Från en toalett

En bild som helt klart väcker en hel del frågor. 23 år senare har vi nu fått förklaringen till en av de märkligaste sportbilderna.
– Jag tror att jag kommer ihåg det här. Jag sitter på knä va? De var väldigt låga i alla fall de där pissoarerna, säger 56-åringen i en intervju med GP.
– Det var väl för att jag tyckte det var roligt att komma in på toaletten och så såg det ut så. I vanliga fall brukar det ju vara en ränna som är ganska mycket högre upp, men så ville jag väl skoja lite med asiaterna. Eller om det beror på någonting annat… men det tror jag inte.

Magnus Wislander, handboll
970520 Handboll, VM, förhands: En något förvånad Magnus Wislander, Sverige på toalettbesök © Bildbyrån – 20692

”Slangen” minns dock inte varför den här bilden togs eller vems idé det var att ta den. Men han har ändå en viss aning.
– Jag måste ha varit inne på toa först och sedan kommit ut med ett asgarv och så undrade väl de andra vad det var som var så roligt, så gick jag väl in igen och så blev det väl ett foto av det. Jag tror det är på en utflykt till något tempel eller sådär, att det är på en toalett där. Men jag vet inte. Vi var på något badhus också, men då hade jag väl haft badkläder på mig? Min gissning är ett tempel, säger han till lokaltidningen.

”Många upptåg”

Fotografen är Denny Calvo, som då jobbade för Bildbyrån, och 23 år senare minns han inte alls att han tagit den här bilden. Men han är ändå övertygad om att det mer är Wislanders idé än hans eget initiativ.
– De hade väldigt mycket spex för sig. De ”stal” ju kamerautrustning och reporterutrustning och gömde och hade sig. De stod för många roliga upptåg och bjöd verkligen på sig själva, säger Calvo till GP när han minns tillbaka till handbolls-VM 1997.

LÄS MER: Magnus Wislander utsågs till århundradets bästa spelare – så gick det sen för ”Slangen”

Få våra nyhetsbrev!