Magnus Wislander utsågs till århundradets bästa spelare - så gick det sen för ”Slangen”

Magnus Wislander utsågs till århundradets bästa spelare – så gick det sen för ”Slangen”

.

Han blev utsedd till hela 1900-talets bästa handbollsspelare, så det är lätt att förstå att Magnus Wislander har svårt att släppa idrottens värld.
Även om han faktiskt har släppt handbollen för närvarande.
I dag har har hunnit bli 59 år gammal, han jobbar fortfarande heltid på Posten – och har klivit in en helt ny sport

Magnus Wislander är ett unikum inom svensk idrott. Få spelare har, oavsett sport, fått samma uppmärksamhet, gjort samma avtryck och fått ta emot så tunga priser.

Århundradets bästa

Wislander utsågs till världens bästa handbollsspelare 1990, men ett än större erkännande fick han cirka 13 år sedan. Då han utsågs till hela 1900-talets(!) bästa handbollsspelare alla kategorier av det Internationella handbollsförbundet.

Gigantiskt, förstås, men ”Slangen” tycker inte att det fått uppmärksamheten det förtjänar i Sverige.
– Det är typiskt svenskt tycker jag. Det är ingen som får vara riktigt bra. Man blir väldigt lokal i sina bedömningar. I Stockholm har man någon som är bättre, i Malmö har man någon annan som är bättre, har Wislander sagt till DN.

Artikeln fortsätter efter bilden.

990615 Handboll, VM, final, Sverige – Ryssland: Magnus Wislander och Staffan Olsson, Sverige med pokalen
Foto: Bildbyrån

Magnus Wislander slog tidigt igenom i Redbergslid, och under 80-talet var han en given orsak till att klubben bland annat tog fyra SM-guld.

Framgångarna gjorde att flyttlasset gick till Tyskland och storlaget THW Kiel.

Ikon i Tyskland

Där är Wislander fortfarande en legendar än i dag, och med sina 369 matcher, sex ligasegrar, tre cupsegrar och en Europacupvinst så räknas han som en av den tyska ligans största någonsin.

Ett tydligt bevis på det är att Wislanders tröjnummer 2 fortfarande är pensionerad i klubben och hissad i taket. Wislander var även en ledarfigur i det legendariska ”Bengan Boys”, som under nästan 15 år tog tre OS-silver, två VM- och fyra EM-guld.

2002 lämnade han Kiel och efter tre år i Redbergslid avslutade han spelarkarriären 2005.

Tuffa perioden

Wislander har berättat att han hade svårt att anpassa vardagen utan att spela handboll.

– Det gäller att hitta en nisch som passar ens personlighet. I början gick det bra, jag gick runt hemma och snickrade och putsade och gjorde i ordning. Men sen… jag var ensam hemma på dagarna och blev helt asocial. Det var inget som passade mig. Lunchtravet på tv var dagens höjdare och då är det inte bra alltså, sa han då till Expressen.

Men Wislander har alltid haft handbollen. Efter att ha lagt skorna på hyllan så var han under många år tränare i Redbergslid.

Artikeln fortsätter efter bilden.

190106 Magnus Wislander före träningslandskampen i handboll mellan Sverige och Ryssland den 6 januari 2019 i Halmstad.
Foto: Krister Andersson / BILDBYRÅN

Han hade förvisso aldrig något kontrakt, men han var med på alla träningar och åkte på alla matcher.

Detta samtidigt som han jobbade heltid som produktionschef på Posten, i dag Postnord. Det blev, med andra ord, långa dagar.

– Ibland kan man tycka det är lite jobbigt att komma hem klockan tre på natten och väckarklockan ringer fem, sa han till DN.

”Brinner för det”

Han menade dock att det fortfarande gav mer energi än det tog.

– Man håller sig kanske lite yngre i sinnet när man är tillsammans med tjugoåringar dagligen. Det är en sida av saken. Men sedan brinner jag för utvecklingen. Att se någon som klarar av att omsätta det man vill göra. Det är jäkligt roligt.

2019 så drabbades Wislander av en stroke, men han blev snabbt återställd. Året därpå lämnade han Redbergslid, men han har hållit sig kvar inom handbollen, dels som expertkommentator på Radiosporten, men även i diverse andra roller i klubbar.

Han har dessutom inlett en oväntad satsning – inom folkrace. Han fastnade för folkrace 2018, då han var med i ”Det stora racet”, en tv-serie där kända personer fick testa sporten.

Flera tv-äventyr

Det blev starten på flera nya äventyr för Wislander. Som för något år sedan var med i tv-programmet ”Den stora hälsoresan” och gick ned 8 kilo samtidigt som han byggde upp kroppen på bästa sätt efter sin stroke.

Magnus Wislander har under åren efter spelarkarriären även varit med i tv-succéerna ”Superstars”, ”Mästarnas mästare” och ”Det stora äventyret”.

Under hösten 2022 kom ett helt nytt slags uppdrag och en helt ny sport för Magnus Wislander att sysselsätta sig med. Då ”Slangen” blev ny förbundskapten för det svenska landslaget i goalball, en bollsport för blinda och personer med kraftigt nedsatt syn.
– Man är ju lite koko, men mycket handlar om att det blir något nytt spännande för mig i min ålder och att få träffa nya killar, hålla på med lagidrott, bygga en grupp och försöka få det att gå ihop på ett bra sätt, sa han till Expressen i en intervju om nya jobbet.

Dela för att hylla Magnus Wislander, en av våra allra största idrottsmän!

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!