Chockbeskedet: Ikonen Magnus Wislander avgår – efter konflikten: ”Det har inte känts bra…”

Magnus Wislander väljer att lämna Redbergslid.
På grund av en konflikt med huvudtränaren Jasmin Zuta.
– Det har inte känts bra att gå hemma och vara frustrerad, säger handbollsikonen till SVT.

Han är en av Sveriges största handbollsikoner genom tiderna och utsågs även till 1900-talets bästa handbollsspelare. Men Magnus Wislander är nog mest ihågkommen som en av nyckelspelarna i det så framgångsrika ”Bengan Boys”.

Wislander avgår

Vid sidan av alla framgångar i landslaget har ”Slangen” tillbringat större delen av sin karriär i Redbergslid. Först som spelare och sedan som tränare.

Magnus Wislander, Redbergslid
200109 Magnus Wislander, expert commentator for Sveriges Radio, during a press meeting with the Swedish team ahead of the EHF European Handball Championship on January 7, 2020 in Gothenburg. Photo: Daniel Stiller / Bildbyrån / kod DS / 59443

Sedan 2012 har Wislander jobbat som assisterande tränare i RIK. Men i dag kom det oväntade beskedet att ikonen avgår och lämnar sin roll efter 29 års tjänst i klubben.
”Redbergslids IK kommer vara evigt tacksam för det som Magnus gjort för klubben. Inte bara på planen eller vid sidlinjen utan även som en ambassadör för klubben i media och i näringslivet i stort. Ett större RIK-hjärta är svårt att hitta. Vi vet att Magnus alltid kommer att stå nära klubben och framtiden får utvisa om detta är ett avsked eller bara ett på återseende”, skriver klubben på sin officiella webbplats.

Slutar efter 29 år

56-åringen berättar nu att beslutet kommer efter en konflikt med huvudtränaren Jasmin Zuta. 
– Det skiljer rätt mycket i matchförberedelser, träningssätt, inlärningssätt och såna där saker. Det skiljer sig ganska mycket, och det är rätt tufft när man är van att få uttrycka sina åsikter, säger han till SVT.

Magnus Wislander, Redbergslid
190328 Redbergslids Magnus Wislander under kvartsfinal 2 i Handbollsligan mellan Redbergslid och Kristianstad den 28 Mars 2019 i Göteborg. Foto: Nicklas Elmrin / BILDBYRÅN / Cop 206

Enligt Wislander har han inte alls kommit överens med Zuta och det har varit ett frustrerande år.
– Det visade sig egentligen redan från första början, men jag har accepterat det och försökt göra mitt bästa. Jag har gjort det bästa jag kan, men sen har det blivit mer och mer med tiden. Jag trivs och älskar att vara på träningen med killarna och det… Men att vara lite frustrerad – kanske inte varje dag, men titt som tätt – när man går hem, det är inte kul. Och jag gör ju det här för att jag tycker att det är roligt, säger han till tv-kanalen.

Magnus Wislander vann hela 13 mästerskapsmedaljer under storhetstiden med Sverige och det har blivit totalt 5 SM-guld med Redbergslid. I höstas drabbades 56-åringen av en otäck stroke men återhämtade sig snabbt och bara fyra månader senare åkte han Vasaloppet.

LÄS MER: Magnus Wislander ska åka Vasaloppet – bara månader efter sin stroke: ”Jag kommer inte ta livet av mig…”