Ljubomir Vranjes vågar inte berätta: ”Det är för farligt”

Ljubomir Vranjes, 45, fick lämna den ungerska storklubben Veszprem tidigare i höstas.
Men han kan fortfarande inte berätta varför.
– Det kan jag inte göra. Det blir för farligt, säger han till GP.

 

Den svenske handbollslegendaren Ljubomir Vranjes skördade stora framgångar under 90- och början av 00-talet. Han var en av de stora stjärnorna i ”Bengan boys” landslag och tog bland annat ett VM-guld, två VM-silver, tre EM-guld samt ett OS-silver.

Lämnade storklubben

Efter spelarkarriären har ”den flygande köttbullen” jobbat som tränare i tyska Flensburg och ungerska Veszprem, som han tog över 2017.

Vranjes och hans assisterande tränare Björn Sätherström misslyckades med målet att ta ligatiteln, vilket var första gången för klubben sedan 2007. Laget stötte också på motgångar i Champions League och då var tålamodet slut.

Handbollslegendaren fick sparken från Veszprem i oktober tidigare i år.

150118 Ljubomir Vranjes, Kanal 5 under handbollsmatchen i VM mellan Tjeckien och Sverige den 18 januari 2015 i Doha, Qatar.
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Vågar inte berätta

Omständigheterna kring uppbrottet förblir oklara, då Vranjes helt enkelt inte kan berätta vad som egentligen hände.

Det har med juridiska skäl att göra.
– Jag har tystnadsplikt så jag får inte säga vad som helst. Men det jag kan säga är att det var väldigt tråkigt och ledsamt att det inte blev som man tänkt sig. Idrotten kommer inte i första hand. Det är så det är och det har jag lärt mig mycket av, säger Vranjes till GP.

180108 Ungerns förbundskapten Ljubomir Vranjes under träningslandskampen i handboll mellan Sverige och Ungern den 8 januari 2018 i Partille.
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

”Det blir för farligt”

Enligt Vranjes pågick det ett politiskt spel bakom kulisserna i den ungerska storklubben.

Mycket mer än så kan han inte säga.
– Det kan jag inte göra. Det blir för farligt. Det var många positioner från högsta ort som byttes och det blev lite kaotiskt. Presidenten som satt när jag tillträde min tjänst fick gå under min första dag på jobbet. Storstjärnan Aron Palmarsson ville inte vara kvar redan min andra dag och så rullade det på i egentligen ett helt år, säger han till GP.

Och fortsätter:
Björn (Sätherström) sa att jag hade kunnat skriva en helt ny bok efter tre månader i Ungern som hade sålt bättre än min självbiografi, fortsätter han.

Dela artikeln för att säga vad du tycker om det här!

LÄS MER: Handbollslegendaren Ljubomir Vranjes om tuffa tiden i livet: ”Då hade jag gått under”

Handbolls VM 2019: TV-tider, spelschema och resultat