Legendaren Bengt ”Bengan” Johansson berättar: Har drabbats av Parkinsons sjukdom

Bengt ”Bengan” Johansson är en av de allra främsta i svensk handboll.
Men för tre-fyra år sedan förändrades livet.
I en intervju med SportExpressen berättar legendaren att han drabbats av Parkinsons sjukdom.

Bengt ”Bengan” Johansson var själv en duktig handbollsspelare under sin aktiva karriär. Men det var från tränarbänken han skulle slå sig in i historieböckerna.

Storhetstid för svensk handboll

Demontränaren tog över det svenska herrlandslaget i handboll 1998 och storhetsperioden blev ett faktum. Bland dessa återfinns två VM-guld, tre OS-silver och fyra EM-guld.

Foto: Björn Tilly/Bildbyrån

”Bengan Boys”, som handbollslandslaget kom att kallas, innehöll mängder av storstjärnor. Magnus Wislander, Ljubomir Vranjes och Staffan Olsson var bara några av spelarna som fanns med under storhetstiden.

Efter 16 år som landslagstränaren, 2004, lämnade Bengan Johansson jobbet som förbundskapten. Det blev hans sista tränarjobb och i dag är 76-åringen pensionär.

Fått Parkinsons sjukdom

Johansson bor i Helsingborg tillsammans med sin sambo. I en intervju med SportExpressen berättar tränarlegendaren att han spelar både golf och bridge.

Men för några år sedan skulle tillvaron förändras, när Johansson fick reda på att han drabbats av Parkinsons sjukdom.
– Det fungerar med tabletter och är inget att göra åt. Men jag förstår inte varför jag har fått det för det finns inte i släkten, berättar han för SportExpressen och fortsätter
– Det är klart när man inte kan röra sig så mycket som man brukade göra så är det lite tjatigt, men man måste ta tag i det. Det är bara att träna på.

Foto: Lennart Månsson/Bildbyrån

Under hösten och våren spenderar an mycket tid i familjens sommarstuga i Spanien, vilken de har haft sedan 80-talet.

”Vad ska man göra?”

Vid sidan av handbollen har han ägnat sig åt ett fastighetsbolag som har gått i arv i familjen, en sysselsättning sonen nu har tagit över.

Tiden som förbundskapten minns han med värme och under åren har han träffat sina forna landslagsspelare en rad gånger.

Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Och även fast Johansson nu fått Parkinsons sjukdom tar han det med ro.
– Jaja, vad ska man göra? Så länge huvudet är med är det väl okej, säger Bengan till SportExpressen med ett skratt.

Dela för att hylla Bengt ”Bengan” Johansson!

Fakta om Parkinsons sjukdom

Parkinsons sjukdom är en neurologisk sjukdom som oftast drabbar personer över 55 år.  I Sverige finns ungefär 20 000 personer som har sjukdomen. Något fler män än kvinnor får Parkinsons sjukdom, men i stort är könsfördelningen rätt jämn. Sjukdomen innebär att nervceller, som tillverkar signalsubstansen dopamin långsamt försvinner. Därmed minskar nivån av dopamin i hjärnan. Dopaminet är viktigt för att signalerna från olika delar av hjärnan ska nå varandra och när det blir för lite dopamin i hjärnan kan symtom som bl a skakningar i kroppen och långsamma rörelser uppträda. Symtomen förvärras ju fler dopaminproducerande nervceller som dör.

Källa: Parkinsonförbundet

[arve url=”//csp.screen9.com/iframe/XSKWSBVTfngruIyYBwhkBWenyzjeT4MMdFmiwi04mSFfEfURSvhyPAzqHUbGo2zP?autoplay=1&mute=1″ aspect_ratio=”1:1″ /]

LÄS MER: När Per Carlén bjöd på den sämsta filmningen i handbollshistorien: ”Otroligt fult!”

När Staffan Olsson bjöd på en av de galnaste straffarna någonsin

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);