Jätteskandal skakar svensk handboll – profilen har anmälts efter grov attack: ”Det går över alla gränser”

Svensk handboll skakas just nu av en jätteskandal.
Då tränarprofilen Dick Tollbring anmälts efter en grov rasistattack.
– Att säga så går över alla gränser för vad som är rimligt, säger
handbollslegendaren Stefan Lövgren till Sportbladet.

Under den allsvenska matchen mellan Kungälv och Rimbo i onsdags tappade tränarprofilen Dick Tollbring fattningen totalt. Och Rimbotränaren blev fullständigt rasande efter en tvåminutersutvisning, vilket resulterade i en jätteskandal som skakar handbolls-Sverige just nu.

Gick till rasistattack

Tollbring gick då till rasistattack mot domaren Mohamed Abdulkadir.
”Är så trött på den svarte f*n”, ska tränaren ha sagt till domaren enligt lokaltidningen Kungälvs-Posten.

Dick Tollbring, svensk handboll
160110 Rimbos tränare Dick Tollbring under handbollsmatchen i Allsvenskan mellan OV Helsingborg och Rimbo den 10 januari i Helsingborg. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / COP 178

Den utsända matchdelegaten snappade upp Rimbotränarens högst olämpliga ord och Tollbring, som är far till landslagsstjärnan Jerry Tollbring, fick lämna matchen med rött kort. Även flera i publiken kunde höra vad han sagt till domaren och det har väckt starka reaktioner.

”Över alla gränser”

Handbollslegendaren Stefan Lövgren var en av åskådarna på plats som kunde höra rasistiska attacken.
– Att säga så går över alla gränser för vad som är rimligt och vad idrotten står för. Jag tänker just att sådant inte sägs 2020. Det är det som är det horribla egentligen. Därav reaktionen inte bara från mig utan från fler inne i hallen, säger han till Sportbladet.

Stefan Lövgren, svensk handboll
171202 Stefan Lövgren på läktaren i matchen mellan Sverige och Polen under handbolls-VM den 2 december 2017 i Bietigheim Bissingen. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_219

Lövgren, som är vd för Svenska handbollslandslaget och även pappa till en spelare i Kungälv, gick ned till sekretariatet efter matchen för att se till att Tollbring anmäldes till Disciplinnämnden. Han blev också anmäld och riskerar nu både avstängning samt böter efter en olämpliga förseelsen.

Tollbring erkänner själv efter matchen att han var rejält förbannad men att orden inte alls var riktade till domaren. Utan till egna spelaren Endrit Abdullahi som fick tvåminutersutvisningen, vilket föranledde tränarens utbrott.
– Jag trodde att han åkte på sin tredje utvisning, skulle få rött kort och därför bli avstängd i matchen efter. Jag var tvärförbannad på honom (spelaren) och då ryter jag till. Det var helt fel ordval av mig, säger han till kvällstidningen.
– Jag har inte bett domaren om ursäkt för han hörde ju inte det. Men jag skulle kunna be om ursäkt om han tolkade det så. Det är inga problem för mig för jag syftade inte på honom så. Jag var så irriterad just då bara.

LÄS MER: BOMBEN: TV-profilen tar över som ny förbundskapten för svenska handbollslandslaget!