Förre landslagsstjärnan Oscar Carléns otäcka förlamning förvärrad: ”Min son blir rädd för mig…”

Han trodde först att var en stroke.
Men det visade sig vara en ansiktsförlamning, som nu blivit ännu värre.
– Min son blir rädd för mig, säger handbollsprofilen Oscar Carlén till Sportbladet.

I fredags vaknade förre landslagsstjärnan Oscar Carlén med halva ansiktet förlamat. 31-åringen fruktade då det värsta, att han drabbats av en stroke.

Värre för Carlén

Men läkarna kunde sedan konstatera att det var en svårdefinierad förlamning i ansiktet. Sedan dess har tillståndet blivit värre för Carlén.

Oscar Carlén, handboll
161215 Expertkommentator Oscar Carlén TV4 / Cmore inför handbollsmatchen i Handbollsligan mellan HK Malmö och Kristianstad den 15 december 2016 i Malmö. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA /91545

Det är ändå inget som oroar handbollsprofilen.
– De första tre-fyra dagarna blir det värre. Det var vad de sa också, säger Carlén till Sportbladet.
– Det är klart att det blir lite praktiska problem i vardagen. Jag måste lära mig tugga maten på ena sidan och dricka på ena sidan. Och man blir lite sluddrig i talet. Men framför allt ser det för jävla roligt ut.

”Sonen blir rädd”

Efter de tre-fyra första jobbiga dagarna blir det långsamt bättre. Och sedan kan det ta allt från två veckor till ett halvår innan förlamningen i ansiktet släpper helt.

Oscar Carlén, handboll
160906 Oscar Carlén, expert TV4, Cmore poserar för ett portätt under handbollens upptaktsträff den 6 september 2016 i Malmö. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 91476

Förre stjärnan i handbollslandslaget gjorde 78 A-landskamper men tvingades avsluta karriären i förtid redan 2011. Sedan 2017 jobbar han som assisterande tränare i Ystads IF och fortsätter att jobba på som vanligt trots sitt nuvarande tillstånd.

Men trots att förlamningen snart släpper finns en risk att synen tar skada. Då Carlén inte kan blinka eller blunda med ena ögat.
– Ögat fuktas inte när man inte blundar eller blinkar och då finns det en risk att ögat torkar ut, att hornhinnan tar skada och man får nedsatt syn på det ögat. Jag försöker vara noga med det och också blinka ”mekaniskt” med hjälp av fingret. Jag tejpar igen ögat eller använder ”piratlapp” på nätterna. Min fyraårige son blir lite rädd för mig när han kommer gående in till oss på natten, säger Carlén med ett leende till kvällstidningen.

LÄS MER: Nya mardrömsbeskedet för dopningsmisstänkta Jenny Fransson: ”Det är inte möjligt att…”