Claes Hellgrens härliga dom inför EM – det talar för att Sverige tar GULD: ”Har aldrig varit bättre än nu…”

På torsdagskvällen startar Sverige sin resa i handbolls-EM.
En resa som kan leda hela vägen till ett guld.
– Handbollen har aldrig varit bättre än nu, säger Claes Hellgren.

De svenska handsbollsherrarna stod för en bragdartad insats när de tog sig hela vägen till en VM-final förra vintern. Men väl där blev Danmark numret för stort, och svenskarna fick resa hem med en silvermedalj i bagaget.

”Sverige har chansen”

Men Sveriges framfart i mästerskapet var en riktig skräll, och inget någon trodde på förhand. Inför EM har förväntningarna trissats upp, och om allt klaffar kan det förhoppningsvis leda till ett guld.

– Frankrike har ett ruskigt lag och är favorit, men både Danmark och Sverige har chansen att vinna guld. Handbollen på herrsidan har aldrig varit bättre än vad den är nu, säger experten Claes Hellgren till SportExpressen.

190119 Claes Hellgren commentator of Swedish broadcaster Viasat prior to the IHF World Handball Championship match between Tunisia and Sweden on January 19, 2019 in Herning. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Sverige har inte vunnit guld sedan 2002. Då ledde den före detta förbundskaptenen Bengt Johansson Sverige till fyra raka mästerskapstitlar mellan åren 1996-2002.

Nu kan det återigen vara dags för ett svenskt herrlandslag att plocka hem ett EM-guld.

– Vi har ett väldigt bra lag. Förbundskaptenen Glenn Solberg har satsat på skickliga tvåvägsspelare. Jag tror mycket på Sverige. Återväxten är på topp, det vimlar av unga duktiga spelare, säger Hellgren.

”Vimlar av världsspelare”

Experten, som gör sitt 54:e(!) mästerskap som spelare, ledare och expert, utvecklar sina tankar:

– Vi är ett komplett landslag, det vimlar av världsspelare som även är stjärnor i sina klubblag. Jag tror det kommer att gå riktigt bra i EM för Sverige, men det saknas inte motstånd. Det är svårt att vinna ett EM-guld.

210127 Daniel Pettersson and Valter Chrinz of Sweden celebrate after the 2021 IHF World Handball Championship quarter-final match between Sweden and Qatar on January 27, 2021 in Cairo. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Sverige inleder sin EM-resa på torsdagskvällen mot Bosnien-Hercegovina. Övriga lag i gruppen är Spanien och Tjeckien. Överkomligt, menar Claes Hellgren.

– Sverige har ett ungt och roligt lag med spelare som är bra både bakåt och framåt. Vi och Spanien går enkelt vidare, säger han.

LÄS MER: Därför är svenska pojklaget(!) sponsrade av världens kanske största band: ”Alla tror det är ett skämt…”

Få våra nyhetsbrev!