Andreas Palickas känslosamma ord – hyllades enormt efter jätteinsats i VM-premiären: ”Hade tårar i ögonen”

VM-premiär mot Brasilien.
Då storspelade Andreas Palicka – som blev rörd av publiken i Göteborg.
– Det var nära tårar, säger han.

Sverige premiärspelade äntligen i VM, på hemmaplan i Göteborg, mot Brasilien. Och det märktes att det var en VM-premiär. Sverige var favoriter men kom inte riktigt upp i nivå. Matchen bestod av många misstag, missade frilägen, och stundtals rostigt spel av Sverige.

”Jag blir rörd”

Men det var en spelare som spelade som att det vore VM-final. Andreas Palicka, den svenske veteranen i mål, gjorde en av sina bästa matcher i karriären. Han svarade för 17 räddningar, och släppte bara in 18 mål i matchen som Sverige vann med 26-18. Palicka svarade dessutom med att göra mål i matchen, och under hela premiären eldade han igång hemmapubliken, med yviga hälsningar och segergester.

230112 of Sweden Andreas Palicka celebrates during the 2023 IHF World Men’s Handball Championship match between Sweden and Brazil on January 12, 2023 in Gothenburg. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Publiken svarade med att hylla sin målvaktshjälte med sånger och ramsor. Och efteråt var Palicka tagen, av hyllningarna och av stödet.

– Otrolig känsla så klart, svårt att ta in. Jag blir rörd, jag är en känslomänniska. Jag kunde inte i mina vildaste fantasier föreställt mig att min karriär skulle se ut så här, säger Andreas Palicka.

LÄS MER: Peter Forsberg har gjort hemlig comeback på isen – och fullständig storsuccé som 49-åring(!): ”Blev förvånad”

Var nära tårar

Redan inför matchen märkte Palicka att det var någonting alldeles extra med publiken, och han menar att han var rörd redan innan den första minuten.

– Jag njöt något fruktansvärt. Jag fick nästan tårar i ögonen under nationalsången. Det är en speciell känsla att spela här i Göteborg, säger han till Expressen, och fortsätter:

– Jag har sagt det tidigare: Det känns som mitt vardagsrum det här. Det är världens bästa arena enligt min mening. 

230112 Andreas Palicka of Sweden celebrates during the 2023 IHF World Men’s Handball Championship match between Sweden and Brazil on January 12, 2023 in Gothenburg. Photo: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Andreas Palicka har hunnit bli 36 år gammal, och efteråt pikades han av storstjärnan Jim Gottfridsson, som dock även passade på att hylla honom.

– Gubbe är nog det rätta ordet, säger Gottfridsson.

– Han börjar bli gammal. Men han är oerhört reaktionssnabb. Världsklass.

För Sverige väntar nu två, på pappret, lättare matcher i form av Kap Verde på lördag, och Uruguay på måndag.

LÄS MER: Frida Karlsson avslöjar det absolut sämsta med Tour de Ski – oväntade sågningen: ”Jag kan ärligt säga att…”