Svenska friidrottstalangen akut sjuk i leukemi – 17-åringens tuffa livskamp berör oss alla: ”Jag ger inte upp”

Hon är bara 17 år och har blivit akut sjuk i leukemi.
Målvaktsprofilen Lee Baxters dotter och friidrottstalangen Xana Baxter kämpar nu för sitt liv.
– När det är jobbigt ger man inte upp. Man får en viss mentalitet som elitaktiv, säger hon till Sportbladet.

Målvaktsprofilen Lee Baxter, son till tränarlegendaren Stuart Baxter och tidigare målvakt i AIK, Malmö FF och IFK Göteborg, jobbar just nu som målvaktstränare i ”Blåvitt”. Men sedan i januari har han saknats i och runt den allsvenska klubben.

Xana akut sjuk

Anledningen är att hans dotter Xana Baxter, som är 17 år gammal och en talang inom friidrott, blivit allvarligt sjuk i akut blodcancer, leukemi. Nu öppnar familjen upp om tonåringens livskamp.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Lee Baxter, fotboll
240106 IFK Göteborgs målvaktstränare Lee Baxter under en träning med IFK Göteborg den 6 januari 2024 i Göteborg. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / COP 89 / MI0594

Det var under jullovet som den unga sprintern, som tävlar i 100 meter och 200 meter, märkte att hennes kropp inte orkade lika mycket som vanligt under träningar. Hon fick problem med mycket huvudvärk, dålig hörsel och ont i revbenen.

17-åringens kamp

Därefter blev det värre och Xana tvingades till akut vård med ambulansfärd efter en incident och på sjukhuset i Göteborg upptäcktes det att hon drabbats av akut leukemi, rapporterar Sportbladet. Sedan dess har pappan Lee varit sjukskriven i flera månader för att ta hand om sin dotter och hjälpa till under behandlingen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Xana Baxter, friidrott
Xana Baxter. FOTO: Instagram

17-åringen har gått igenom cellgiftsbehandling samt en omfattande operation där 65 procent av tjocktarmen avlägsnades och ersattes med en stomipåse.
– Jag försöker lära mig att gå igen. Läkarna vet inte om jag fått en nervskada efter någon av de tre magoperationerna de har gjort på mig. Nu börjar jag bli starkare och jag kan gå ganska långt med gåbordet, säger Xana till kvällstidningen.

Pappa Lees ord

Nu är hon inne på sin tredje intensiva cytostatikabehandling och vårdas för närvarande på universitetssjukhuset i Lund. Hittills har kroppen svarat bra på cellgifterna.
– Vi fick precis svar efter en benmärgsbiopsi och leukemin var under 0,01 procent. Det är så lågt att det knappt är mätbart. Det är väldigt positivt, berättar Lee Baxter i intervjun.
– Alla som varit delaktiga och medverkar kring Xana är oerhört imponerade och stolta över henne. Hon blev opererad tre gånger på tio dagar, men har kämpat på hela tiden. Det är också vid sådana här tillfällen som man blir imponerad över hur sjukvården fungerar. Hur de olika aktörerna kuggar i varandra ger tankar till mitt eget ledarskap inom fotbollen.

LÄS MER: Experten avslöjar sanningen om Armand Duplantis – därför hoppar han så mycket högre än alla: ”Det gör Mondo unik”

Pappan uppmanar alla att ansluta sig till Tobiasregistret över givare av stamceller och nästa steg för Xanas behandling är att hitta en matchande donator för stamcellsbyte. Flera av hennes kompisar inom friidrotten och på Malmös Idrottsgymnasium har startat en insamling via Instagramkontot ”Starka Xana” för att hjälpa henne genom att sälja hemmagjorda armband, se bilden här nedanför.
– När det är jobbigt ger man inte upp. Man får en viss mentalitet som elitaktiv, säger Xana själv om livskampen.
– När jag är frisk så vill jag ut och resa och se världen och börja träna igen. Jag saknar friidrotten.

Kämpa på, Xana! ❤️

Se bilden:

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev