Experten avslöjar sanningen om Armand Duplantis – därför hoppar han så mycket högre än alla: ”Det gör Mondo unik”

Armand Duplantis är världens bästa stavhoppare.
Nu avslöjas sanningen om varför han är så oerhört överlägsen.
– Det är inte bara snabbheten som gör ”Mondo” unik, erkänner experten Miro Zalar för DN.

Han är bara 24 år gammal och har redan vunnit allt som går att vinna inom friidrotten. Armand Duplantis har de senaste åren mest tävlat mot sig själv och vilka höga höjder han ska nå efter att ha säkrat guldmedaljen i stora mästerskap.

Mondos framgång

”Mondo” har också gjort det väldigt bra genom att pressa sig själv till åtta världsrekord hittills under stavhoppskarriären. Allra senast klarade han 6,24 meter lekande lätt i första försöket under en Diamond League-tävling i Kina.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Armand Duplantis, stavhopp
240303 Armand Duplantis of Sweden celebrates on the podium with his gold medal after men’s Pole vault final during day 3 of the 2024 World Athletics Indoor Championships on March 3, 2024 in Glasgow. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN / kod SH / SH0470

Men vad är det som gör honom så jäkla bra egentligen? Nu förklarar svenske experten Miro Zalar hemligheten bakom storsuccén och varför Duplantis kan hoppa över 50 centimeter bättre än de 5,70 meter som han själv lyckades med under sin tid som stavhoppare.
– Det är inte bara snabbheten som gör Mondo unik. Han sätter i staven i lådan som ingen annan, förklarar Zalar för Dagens Nyheter.
– Jag brukade sätta i den två decimeter från väggen, men Mondo droppar staven redan före lådkanten och kan på så sätt fullfölja sista steget i uthoppet. Tillsammans med den farten han har i sin löpning skapar det en enorm energi.

Duplantis teknik

Mondo har själv berättat att han utvecklade den tekniken redan som litet barn. När dessutom Duplantis kommer med en sådan fart på tio meter i sekunden tar han med sig ännu mer energi in i staven och hoppet.
– Sergej Bubka sprang lika fort. Jag sprang 9,3 meter per sekund. Då förstår du själv varför det blev 5,70 och inte sex meter för mig. Den stora fördelen för Mondo är att han byggt upp en grundteknik sedan han var liten och så har han hoppat med den fysiken han haft. Blir du hela tiden lite snabbare och lite starkare och kan bibehålla tekniken kommer du att hoppa högre för då kan du ta styvare stavar eller hålla högre upp på staven, säger Zalar i intervjun.
– Om jag förstått det rätt siktar han nu på att hålla 5,20 eller 5,25. De har en långsiktig plan för det här. Men trots att jag förmodligen hade bättre styrka än Mondo var jag inte snabb nog och skulle därför inte klara av hans stavar. Jag brukar jämföra det med om att jag skulle spela med Björn Borgs tennisracket eller åka med Ingemar Stenmarks skidor. Tror du att jag skulle bli bra då? Man måste kunna hantera redskapet också.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Armand Duplantis, stavhopp
240303 Armand Duplantis of Sweden celebrates after winning gold in men’s pole vault final during day 3 of the 2024 World Athletics Indoor Championships on March 3, 2024 in Glasgow. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN / kod SH / SH0470

Miro Zalar ser tydliga likheter mellan Armand Duplantis och ikonerna Sergej Bubka och Renaud Lavillenie, två stavhoppare som Mondo verkligen har sett upp till under uppväxten. Men experten ser svenske världsstjärnan som en korsning av både Bubka och Lavillenie.
– Lavillenie hoppar snyggt med mycket böj. Bubka var som en maskin, säger Zalar till dagstidningen och tycker inte att Duplantis teknik är fulländad ännu.
– Hans teknik är grymt bra, men det är inte så att han inte kan göra saker ännu bättre.

Hur högt tror du att Armand Duplantis kan hoppa? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Armand Duplantis nya vapen som förändrar allt – och ska ge nytt OS-guld i sommar: ”Det är verkligen speciellt”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev