Armand Duplantis nya vapen som förändrar allt – och ska ge nytt OS-guld i sommar: ”Det är verkligen speciellt”

Stavar är inte allt i stavhopp.
Numera är även valet av skor med klor en faktor för Armand Duplantis – efter inspiration från den norske OS-guldmedaljören Karsten Warholm.
– Skorna är designade så att han blir snabbare, säger Romain Girard, i skomärkets utvecklingsteam.

Första världsrekordet satte han i polska Torun 2020. Sedan dess har Armand Duplantis putsat till sina rekordhöjder vid flera tävlingar och vid Diamond League-premiären i Xiamen, Kina, var det åttonde gången som han fick jubla över ett rekord.

Och det är förmodligen inte sista. Under de sju första handlade mycket om vilket stav han valde.

Mondos nya vapen

Genom åren har de blivit styvare och styvare för att kunna erbjuda de höjder som Duplantis ständigt är uppe på.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Armand Duplantis, Mondo
240303 Armand Duplantis of Sweden competes in men’s Pole vault final during day 3 of the 2024 World Athletics Indoor Championships on March 3, 2024 in Glasgow. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN / kod SH / SH0470

I Xiamen hade 24-åringen en annan detalj som gav extra skjuts. Skor med klor. Något som inspirerats av norske löparstjärnan Karsten Warholms skor, som han började använda 2022.
– Historien om hur ”Mondo” började använda dessa skor är verkligen speciell, säger Romain Girard, som är en del av skomärkets utvecklingsteam, till TT.
– För några månader sedan förklarade Karsten och hans tränare Leif Olav Alnes fördelarna med skorna. ”Mondo” blev så entusiastisk över utvecklingen och frågade oss vad vi kunde göra för honom.

Skotillverkaren satte genast i gång med processen att anpassa Warholms skor till stavhopp och i Xiamen fick Duplantis chansen att testa sina egna.

Tar efter Norge

Resultatet: 6,24 meter.
– Skorna gör honom snabbare, vilket resulterar i högre hopp, säger Girard.
– I stavhopp förvandlas horisontell fart till vertikal fart direkt efter att du har satt staven i gropen. Det ger dig större möjlighet att hoppa högre.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Armand Duplantis, Mondo
240303 Armand Duplantis of Sweden celebrates when competing in men’s pole vault final during day 3 of the 2024 World Athletics Indoor Championships on March 3, 2024 in Glasgow. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN / kod SH / SH0470

Karsten Warholm och Leif Olov Alnes hade så klart koll på Duplantis framgång i Xiamen.
– Jag har aldrig sett ”Mondo” sätta världsrekord så enkelt, säger Warholm till NRK.
– Hans framgång kanske inte enbart berodde på skorna, men de gjorde honom inte sämre i alla fall och jag tror inte att han kommer byta ut skorna efter det här.

Så fungerar det

Duplantis och Warholms skor påminner om varandra. Den största, tydliga skillnaden är att svenskamerikanen har en tjockare häl för att paret ska vara mer anpassat till hoppning.

I långdistanslöpning har kolfiberskorna skapat debatt och Alnes, som ligger bakom Warholms skor, tror att det här bara är början på en stor utveckling och säger att friidrotten kommer att bli en materialsport till slut.

LÄS MER: Ikonens oväntade kritik mot Armand Duplantis efter svenske storstjärnans nya världsrekord: ”Det är ett problem”

Och när det kommer till klorna på skorna så handlade det lyckade experimentet till en början om att få högre fart.
– De ser till att man har längre kontakt med marken och där energin som lagras i skorna trycker dig framåt när din tyngdpunkt är så långt fram som möjligt. Det motsvarar den mest fördelaktiga möjliga tidpunkten för att skapa fart.

Armand Duplantis har använt skorna vid utesäsongens två första tävlingar, under Diamond League-turnén i Kina.

Duplantis inför OS

28 maj: Continental Tour i Ostrava, Tjeckien.

2 juni: Diamond League i Stockholm.

10-12 juni: EM i Rom, Italien.

7 juli: Diamond League i Paris, Frankrike.

3-5 augusti: OS i Paris, Frankrike.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev