Patrik Sjöbergs vrede – efter förbundets kontroversiella beslut: "Fruktansvärt!"

Patrik Sjöbergs vrede – efter förbundets kontroversiella beslut: ”Fruktansvärt!”

Internationella friidrottsförbundet IAAF:s nya regel kan vara slutet på karriären för OS-guldmedaljören Caster Semenya. Nu rasar Patrik Sjöberg mot förbundets besked
– Det är fruktansvärt för individen, säger han till Sportexpressen.

Det var under torsdagen som det internationella friidrottsförbundet IAAF gick ut med beskedet.

Från och med den första november introducerar man ett nytt regelverk där den tillåtna gränsen för kvinnliga långdistanslöpares testosteronnivåer förändras.

Caster Semenya kan drabbas

Det högsta tillåtna värdet kommmer vara fem nanomol per liter, någonting som kommer påverka hyperandrogena löpare. Det omfattar kvinnor med en medfödd hög produktion av det manliga könshormonet testosteron.

En av de mer kända friidrottarna som kan komma att drabbas är sydafrikanskan Caster Semenya, som tog OS-guld på 800 meter i Rio de Janeiro 2016. Beskedet har tagits emot av ilska, bland annat från självaste regeringspartiet i Sydafrika, som ställer sig bakom Semenya.

Patrik Sjöbergs ilska: ”Vidrigt”

Flera aktiva friidrottare har även de ställt sig på Semenyas sida och nu uttalar sig den svenske friidrottslegendaren Patrik Sjöberg.

Den 53-årige före detta höjdhopparen säger att IAAF borde prioritera andra saker än ett nytt regelverk för testosteronnivåer.
– Det är ju hemskt för en kvinna som har en naturligt hög produktion. Ska hon då inte få tävla? Det är fruktansvärt för individen. Man tittar ju på Rysslands organiserade doping. Ska man inte ägna sig åt att jaga folk där det finns bevis för metodiskt fusk, kan jag spontant känna, säger Sjöberg till Sportexpressen och fortsätter:
– När ska man börja gallra bland människor med hög testosteronproduktion? Ska man säga åt en tolvårig tjej: du får inte vara med. Hur ska vi kontrollera det? När börjar man testa?

LÄS MER: Chockbeskedet: Tränaren lämnar Stina Nilsson – för värsta rivalen

Carolina Klüft klar för drömjobbet – här är hennes nya tv-uppdrag: ”Det ska bli väldigt kul”