Oväntade orden om Armand Duplantis – efter det stora succéåret: ”Mondo ska vara glad att han är svensk”

Armand Duplantis är världens bästa stavhoppare.
Men här kommer nu oväntade ord om världsstjärnan.
”Mondo kan vara glad för att han tävlar för Sverige”, hävdar DN-krönikören Johan Esk.

Svenske världsstjärnan i stavhopp har ett fantastiskt succéår bakom sig. Armand Duplantis vann VM-guld utomhus, slog två nya världsrekord och var ostoppbar i samtliga tävlingar han ställde upp i.

Duplantis succé

Nya året har börjat på bästa sätt med att ”Mondo” vann sin egen stavhoppsgala i Uppsala till den blygsamma höjden 5,92.
”Med tanke på vilka höjder han skämt bort oss med kändes segerhöjden 5,92 som ett antiklimax. Han har hoppat två tävlingar under 2024 men inte varit över sex meter. Mondo lyckades inte synka stavtekniken med sin oerhört snabba löpning”, skriver Johan Esk i sin krönika på Dagens Nyheter.
”Enligt mamman och tränaren Helena har Mondo aldrig sprungit fortare. Jag tvivlar inte ett dugg på att han kommer att få bitarna på plats i år och då blir det historiskt höga luftfärder igen.”

Artikeln fortsätter efter bilden.

Armand Duplantis, Mondo
230826 Armand Duplantis of Sweden celebrates after winning men’s pole vault final during day 8 of the 2023 World Athletics Championships on August 26, 2023 in Budapest. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0525

Duplantis är redan klar för sommarens stora friidrottsfest under sommar-OS i Paris. Och det kan han tacka sin svenska mamma för, då en hemsk mardröm väntar för hans amerikanska landsmän.
”Här är en stor anledning till att Armand Duplantis kan vara glad för att han tävlar för Sverige. Han slipper det som fick en amerikan att må så dåligt att han inte kunde äta eller sova och tappade massor i vikt”, skriver DN-journalisten vidare.
”Hur det blir med de amerikanerna vet ingen. De måste först klara uttagningstävlingen som är ett OS-kval. Det finns ingen livlina. Ingen andra chans. De tre bästa den dagen får åka till OS. På presskonferensen i Uppsala sade OS- och VM-medaljören Chris Nilsen att kvalet är mer nervöst än själva OS.”

”Det är så sjukt”

Chris Nilsen minns mycket väl hur oerhört tufft det var inför OS i Tokyo 2021.
– Stressen och oron jag kände inför uttagningstävlingen var hemsk. Jag gick ner mycket i vikt eftersom jag inte kunde äta eller sova. Jag hade svårt att upprätthålla mitt vanliga sociala liv för jag var så hyperfokuserad på att klara av en enda sak, berättar han enligt dagstidningen.
– Nu gick det bra men jag tappade mer än 20 kilo, det var helt galet och efter uttagningen var jag så slut att jag inte kunde bry mig mindre om hur det skulle gå i OS. Det är ett sånt sjukt system.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Armand Duplantis, Mondo
231009 Pole vaulter Armand Duplantis of Sweden poses for a portrait during a press event arranged by the Swedish Olympic Committee on October 9, 2023 in Stockholm. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0532

Den gången gick det väldigt bra och amerikanen Nilsen tog OS-silver efter vinnaren Duplantis. När Mondo valde att tävla för Sverige istället för USA så slapp han de här jobbiga OS-kvalen, men han lider verkligen med sina stavhoppskollegor.
– Självklart är det tufft för dem. Det är många bra hoppare med och det kommer inte att bli en lätt tävling, säger Armand Duplantis på pressträffen.

Är Armand Duplantis Sveriges största idrottsstjärna just nu? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Nya utspelet om svenska giganterna Sarah Sjöström och Armand Duplantis – stora bekännelsen: ”Båda har samma problem”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev