Helkaxiga löftet från en 17-årig Armand Duplantis får oss alla att rysa fem år senare: "Jag hoppas att..."

Helkaxiga löftet från en 17-årig Armand Duplantis får oss alla att rysa fem år senare: ”Jag hoppas att…”

2022 är Armand Duplantis den stavhopparen som hoppat högst i historien.
Annat var det 2017 när en 17-årig ”Mondo” kom med det mest vågade löftet.
Fem år senare kan vi bara konstatera att grabben kunde se in i framtiden…

Senaste året har varit en sanslös succé för Armand Duplantis. 22-åringen har vunnit allt som går att vinna och slagit världsrekord tre gånger om under 2022.

Mondos succé

Det har varit ett enda stort guldregn över ”Mondo” senaste åren och den stora framgångssagan började med EM-guldet 2018. Därefter följde VM-silver 2019 och sedan tog svensken över som den stora dominanten på världsscenen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Armand Duplantis, stavhopp
210806 Armand Duplantis poses for a portrait with his gold medal at a press meet after their return from the Tokyo 2020 Olympic Games on August 6, 2021 in Stockholm. Foto: Pär Bäckström / BILDBYRÅN / COP 225 / PB0011

EM-guld inomhus 2021, OS-guld 2021, VM-guld inomhus 2022, EM-guld utomhus 2022 och VM-guld utomhus 2022. Det har verkligen gått snabbt för killen från Lafayette i USA.

Det stora genombrottet kom 2016 när Mondo slog nytt världsrekord för 16-åringar med höjden 5,50 m. Då började alla prata om supertalangen som valt att lämna USA för att tävla för Sverige istället.

LÄS MER: Armand Duplantis avslöjar orden som ingen svensk vill höra – då har han bestämt sig för att avsluta karriären

”Vinna guldet”

2017 skulle Duplantis göra sitt första stora mästerskap med VM i London och i en tv-intervju fick den tonårige stavhopparen berätta mer om sig själv, se videon här nedanför.
– Jag var 4-5 år gammal när jag började hoppa stavhopp, jag växte upp med en stavhoppsanläggning på min baksida. Jag minns inte exakt när jag började hoppa men ända sedan jag var liten så har jag varit bra på det och jag har alltid tyckt att det varit roligt. Det är som att åka bergochdalbana när man får en adrenalinkick av att göra det och man är i luften, det har jag alltid njutit av, sa han i intervjun 2017.
– När jag växte upp var min idol Renaud Lavillenie, OS-mästaren 2012. Jag älskade hur han hoppade stavhopp och jag ville hoppa precis som honom.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Armand Duplantis, stavhopp
En 17-årig Armand Duplantis, stavhopp. FOTO: Youtube.

17-årige Duplantis fick sedan se in i framtiden och spekulera i hur bra han egentligen kunde bli. Då bjöd Mondo på ett helkaxigt utspel där han såg sig själv vinna OS-guld redan 2020.
– Det stora målet nu är OS 2020 och att vinna guld där. Varför inte? Jag hoppas kunna vinna flera mästerskap och jag hoppas på att slå världsrekordet och fullborda mitt arv som den bästa stavhopparen som någonsin har levt, sa han i intervjun som ni kan se här nedanför.

LÄS MER: Armand Duplantis avslöjar stora kärleksögonblicket – så träffade han flickvännen Desiré: ”Var supernervös”

Höll sitt löfte

Som alla vet blev OS 2020 förvandlat till OS 2021 på grund av coronapandemin. Men det stoppade ändå inte Duplantis från att uppfylla sina ord och vinna guld i Tokyo och precis som han själv sa 2017 så skulle han även slå världsrekordet inom bara några år.

Fem år senare kan vi bara konstatera att Armand Duplantis verkligen visste vad han pratade om och självförtroendet har tagit honom till den absoluta världstoppen. Med sin enorma talang och rejäla vinnarskalle har han uppfyllt sina drömmar som tonåring och svensken är långt ifrån klar med sin karriär som kommer att gå till historieböckerna.

Dela artikeln för att hylla världens bästa Armand Duplantis!

Se videon: