Expertens jättekritik mot bilderna i friidrotts-VM som alla älskar – kräver nu förändring efter starka tårarna

Expertens jättekritik mot bilderna i friidrotts-VM som alla älskar – kräver nu förändring efter starka tårarna

Stavhoppsfinalen i friidrotts-VM blev ett drama.
Till slut valde Nina Kennedy och Katie Moon att dela på VM-guldet.
Det gillade inte experten A Lennart Julin.
– De tror inte att de ska vinna, säger han i TV4.

Det händer inte ofta inom friidrotten, att två idrottare får dela på guldmedaljen under stora mästerskap. Men i Tokyo-OS för två år sedan valde höjdhopparna Gianmarco Tamberi och Mutaz Essa Barshim att skippa omhoppningen för 2,39 – och i stället få en varsin guldmedalj.

Fina bilderna

De båda höjdhopparna hyllades enormt, och det var inte många som satt oberörda när de båda kramades och föll ut i gråt i glädje över guldmedaljerna. Nu har det hänt igen, men denna gång i VM, och i damernas stavhoppsfinal. Där gjorde Nina Kennedy, Australien, och Katie Moon, USA, upp om guldet i en alldeles rafflande final.

Nina Kennedy, of Australia, reacts after winning the gold medal in the Women’s pole vault final during the World Athletics Championships in Budapest, Hungary, Wednesday, Aug. 23, 2023. (AP Photo/Matthias Schrader)

Kennedy och Moon klarade bägge 4,90, vilket ingen annan i fältet gjorde, men samtliga rev sina tre försök på 4,95. Alla satt och väntade på omhoppning, då båda haft identiska resultat tidigare under tävlingen, vilket gjorde att det där och då inte gick att utse någon segrare. Men då vände sig plötsligt de båda tävlande mot varandra, och kort därefter föll bägge ut i gråt.

LÄS MER: Daniel Ståhls ord om märkliga bilderna efter bragdkastet – förklarar nu: ”Jag har sett det…”

Expertens kritik

Man valde helt enkelt att dela på guldmedaljen, vilket betyder att Katie Moon vann sitt andra raka VM-guld. För Nina Kennedy var det karriärens första VM-guld, och det var enorma glädjescener både hos de tävlande, och hemma i tv-soffan.

”Vem skär lök här?”, skriver World Athletics på Twitter/X. Överlag var reaktionerna i sociala medier överväldigande positiva.

170116 Lennart Julin, kommentator, under Idrottsgalan den 16 januari 2017 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån

Men det är inte alla som håller med. I TV4 satt den mångårige experten och menade på att det egentligen inte borde vara tillåtet att dela guldmedaljerna. När det vankas omlopp ska en av de hoppande tillfrågas, och om den säger nej till att hoppa så ska den andra få guldet på walkover.

– Jag brukar säga att de som vill dela är de som inte tror att det är de som kommer vinna om man fajtas om det, säger Julin, enligt Aftonbladet.

LÄS MER: Daniel Ståhl avslöjar vackra orden från idolen Ricky Bruch – innan hans bortgång: ”Han sa det till mig”