Daniel Ståhl avslöjar vackra orden från idolen Ricky Bruch – innan hans bortgång: ”Han sa det till mig”

Daniel Ståhl är i dag en firad VM-guldhjälte.
Han glömmer heller aldrig telefonsamtalet som 18-åring.
När ikonen Ricky Bruch ringde för att säga några väl valda ord.

VM-guld, OS-guld och VM-guld – så lyder diskuskastaren Daniel Ståhls imponerande meritlista. Med tre guldmedaljer på internationella mästerskap är 30-åringen nu historisk som Sveriges främsta friidrottare genom tiderna.

Ståhls rekord

Bara Carolina Klüft har vunnit fler guldmedaljer på OS och VM utomhus. Ståhl slog igenom stort 2017 när han vann VM-silver och slog nytt svenskt rekord samma år.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Daniel Ståhl, friidrotts-VM
230818 Daniel Ståhl of the Swedish national athletics team poses for a portrait at a press event ahead of the 2023 World Athletics Championships on August 18, 2023 in Budapest. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0514

Ikonen Ricky Bruchs gamla rekord i diskus hade stått sig i hela 33 år innan ”Ståhlmannen” raderade ut det med 71,29 meter. Det var den första milstolpen på Daniel Ståhls fantastiska karriär och självklart var det speciellt att slå just Bruch.
– Det är klart att det är stort. Det är ju ett legendariskt gammalt rekord och jag har alltid velat slå det, sa Ståhl i en intervju med Expressen.

LÄS MER: Leif Boork tvingas be om ursäkt till Daniel Ståhl – efter oväntade orden innan VM-guldet: ”Jag lägger mig platt”

Bruch ringde

Ståhl avslöjar också att Bruch faktiskt hörde av sig till honom bara kort innan hans bortgång 2011. Då var Daniel bara 18 år gammal och gick på gymnasiet när han fick höra de respektfulla orden från idolen.
– Han ringde mig tre veckor innan han dog. Han sa att han tyckte att jag var en talang och att jag hade potential. Han har betytt mycket för mig, sa Ståhl.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Ricky Bruch, friidrott
800801 Friidrott: Ricky Bruch. © Bildbyrån – Dia

I samband med att han slog det svenska rekordet 2017 lovade även Daniel Ståhl att han siktade mot världsrekordet. Det har stått sig ända sedan 1986 och lyder på så mycket som 74,08 meter.
– Jag har känt länge att jag har 70 meter i kroppen. Nu har jag gjort det här, nu ska jag klättra ännu högre upp på fjället och kasta ännu längre i framtiden, sa han.
– Sen ska jag slå världsrekordet innan jag lägger av.

LÄS MER: Armand Duplantis jätteilska mot rivalen mitt under VM – beskedet som får svensken att se rött: ”Det är piss”

År 2023 har Daniel Ståhl fortfarande en bit kvar till världsrekordet och har hittills kastat 71,86 meter som längst i karriären.

Är Daniel Ståhl en av svensk idrotts främsta någonsin? Dela artikeln och säg din åsikt!