Daniel Ståhls fina hyllning till värsta rivalen – ärliga orden efter stora kritiken mot honom: ”All eloge till honom”

Det nya världsrekordet i diskus har totalsågats.
Men Daniel Ståhl har inget annat än beröm åt sin rival Mykolas Alekna.
– Otroligt mäktigt, säger Ståhl.

Det var tidigare under året som 21-årige Mykolas Alekna chockade friidrottsvärlden. Världsrekordet i diskus hade stått sedan 1986, men i en tävling i Oklahoma, USA, slog Alekna till med ett monsterkast på 74,35, alltså ett nytt världsrekord.

Sågades efter rekordet

Men det var inte alla som var imponerade. Många menade att tävlingen var gjord för rekord, då den var på en öppen äng och det blåste halv storm. Daniel Ståhls tidigare tränare Vesteinn Hafsteinsson var en av alla som var kritiska.

– Det blir att man jagar resultat i full storm och sedan blir det mycket kortare i mästerskapen. Jag har sagt i tjugo år att jag tycker det är fel, sa Vesteinn till Aftonbladet.

Hafsteninsson menade dessutom att Alekna inte skulle varit nära 74 meter om det hade varit ett mästerskap, eller på en arena som inte är lika öppen och blåsig. Men Daniel Ståhl, Sveriges största diskusstjärna genom tiderna, har bara positiva saker att säga.

– Otroligt mäktigt. Världsrekordet har ju stått sig i 38 år. Det är all eloge till honom, det är jättekul, säger han till Radiosporten om sin rival.

Ståhls hyllning

Daniel Ståhl säger att diskusen växt enorm de senaste åren, och att världsrekord som detta bara gynnar sporten.

– Blickar man tillbaka till 2016 så var det egentligen en man över 68 meter. Nu är vi tio kastare som är över 68 meter. Så bredden växer och växer, det är otroligt bra för diskus, säger han.

Daniel Ståhl, friidrott
230624 Daniel Ståhl of Sweden competes in men’s discus throw during day 3 of the European Games on June 24, 2023 in Katowice. Photo: Jesper Zerman / BILDBYRÅN / COP 234 / JZ0381

Ståhl får även medhåll av sin nuvarande tränare Staffan Jönsson, som alltså inte delar tidigare tränaren Hafsteinssons tankar.

– Jag gillar när vår gren får uppmärksamhet. Vi var på väg ur Diamond League, och var ur Diamond League, så att vi får uppmärksamhet är bara bra, säger Jönsson.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev