Bianca Salmings ärliga ord i sitt första mästerskap utan pappa Börje på läktaren: ”Det var viktigt för mig”

Senaste månaderna har varit oerhört tuffa för Bianca Salming.
Nu gör hon sitt första mästerskap utan pappa Börje på läktaren.
– Jag försöker tänka att det inte påverkat så mycket, säger hon till TT.

24 november 2022 somnade en av svensk idrotts allra största in. Börje Salming blev 71 år gammal och hela Sverige sörjde en oerhört folkkär hockeylegendar.

Biancas ord

Vid sin sida under den sista tiden med nervsjukdomen ALS fanns närmaste familjen och dottern Bianca Salming. Senaste månaderna har varit oerhört tuffa för 24-åringen som förlorat sin far och räddningen under sorgen har varit hennes träning.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Bianca Salming, friidrott
ISTANBUL 20230302 Friidrottare Bianca Salming fotograferad vid friidrottstruppens hotell i Istanbul inför friidrotts-EM inomhus i Istanbul, Turkiet. Bianca tävlar i femkamp. Foto: Fredrik Sandberg / TT / kod 10080 *** Bilden ingår i SPORTPAKET. För övriga BETALBILD ***

Nu ska Bianca satsa helhjärtat på ny friidrottssäsong och är på plats i Istanbul för att inleda inomhus-EM. Det blir svenskans första mästerskap utan pappa Börje på plats på läktaren.
– Jag var väldigt taggad inför grundsäsongen, eftersom det hade gått så bra, men det har hänt så mycket sedan dess att man knappt känner igen sig själv, säger hon på en pressträff enligt nyhetsbyrån TT.
– Under grundsäsongen har det varit mycket annat att hålla på med. Jag har försökt att hålla i friidrotten så mycket som möjligt, men det är väl kvaliteten som har fått svackor i bland. Sedan har jag missat en hel del träningar. Men det var viktigt för mig att hålla kvar friidrotten och inte tappa en till sak i livet.

LÄS MER: Bianca Salmings hjärtevärmande tack till svenska folket efter Börjes hyllning – vackra orden rakt från hjärtat

Utan pappan

Sorgen ändå fortsatt påtaglig för 24-åringen och de mörka stunderna finns fortfarande kvar.
– Jag tror att det är som för vilken person som helst, det svänger upp och ner. Det är så olika. Man vet inte hur man ska agera. Det är upp och ner. När man är distraherad, som nu, då går det bra men när det är tyst och man är själv, då är det jobbigare, säger hon i intervjun.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Börje Salming, friidrott
MÜNCHEN 2022-08-17 Börje Salming på läktaren då Bianca Salming tävlar i höjdhopp i damernas sjukamp under onsdagens tävlingar vid friidrotts-EM i München, Tyskland. Foto: Jessica Gow / TT / kod 10070 *** Bilden ingår i SPORTPAKET. För övriga BETALBILD **

Senaste åren har mångkamparen Bianca Salming oftast haft sin pappa på läktarplats för att ge henne stöd. Där har han suttit med en t-shirt med texten ”Bianca Salming fan club” och hejat fram sin dotter.

LÄS MER: Mikael Renberg avslöjar sanningen om den klassiska reklamfilmen med Börje Salming: ”Han skulle bara…”

”Viktigaste”

Nu blir saknaden påtaglig inför första mästerskapet utan honom. Bianca har satt upp som målsättning att försöka nå drömgränsen 4 500 poäng i femkampen men hoppas helst kunna slå nytt personligt rekord på 4 422 poäng.
– Jag vill inte säga någon placering men topp fem. Att ”persa” är ändå det viktigaste för mig, för då känner jag att jag har gjort något för mig själv, att jag gått framåt. Jag vet att jag kan göra mycket mer än de totala poäng jag har gjort tidigare. Jag ser inga gränser. Jag är i min bästa ålder. Det ska inte finnas något som ska hålla mig tillbaka, säger hon enligt TT.

På fredagsmorgonen inledde Bianca Salming inomhus-EM med 60 meter häck. Men det blev en tuff start för svenskan som kom sist i heatet på tiden 9,04.

Hur tror du det går för Bianca Salming i EM? Dela artikeln och säg din åsikt!