Armand Duplantis så ärliga ord om att tävla för Sverige – avslöjar detaljen som fick honom att lämna USA: ”Jag är så tacksam”

Armand Duplantis började tävla för Sverige som 15-åring.
Det ångrar han inte det minsta idag.
– Jag är så tacksam, säger han.

Armand Duplantis är tidernas bästa stavhoppare, med flera världsrekord i bagaget. Mondo är en av friidrottens mest överlägsna atleter, och vad han gjort inom stavhopp saknar nästan motstycke inom sportens historia. Duplantis siktar snart på att försvara sitt OS-guld, och det har nästan blivit en vana att se honom dominera fullständigt under stora mästerskap.

Ärliga orden om Sverige

Men faktum är att det var långt ifrån självklart att Duplantis skulle tagit alla guldmedaljer för Sverige. Duplantis mamma Helena är från Avesta, och som ung tillbringade Duplantis varje sommar i Dalarna. I dag är han en av Sveriges absolut största kändisar alla kategorier, men riktigt lika stor är han inte i USA, trots sina många år i Louisiana, där han växte upp.

Armand Duplantis menar att han i stort sett inte är känd alls i USA, bortsett från just sin barndomsstad.

– Jag är ingen jättestor kändis där, men när jag är i Louisiana är det många som känner igen mig, men de fattar inte heller grejen. De säger ”det är han killen som kör den konstiga stavhoppsgrejen”, säger Duplantis i SVT:s Kallprat, som sänds på måndagskvällen.

“Jag är så tacksam”

Armand Duplantis var världens mest lovande stavhoppare när han var tonåring, och det blev omtalat när han valde att börja tävla för Sverige. Flytten bestämde sig Duplantis för då hans pappa, Greg, blev erbjuden en tränarroll i Sverige.

– Jag har inte ångrat alls att jag tävlar för Sverige. Allt som jag har fått sedan flera år tillbaka, jag är så tacksam. Jag kan inte förstå positionen som jag fortfarande är i, säger han.

Armand Duplantis, Mondo
240303 Armand Duplantis of Sweden celebrates on the podium with his gold medal after men’s Pole vault final during day 3 of the 2024 World Athletics Indoor Championships on March 3, 2024 in Glasgow. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN / kod SH / SH0470

Enligt Duplantis agent Daniel Wessfeldt så är det dessutom ekonomiskt lönsamt för Duplantis att han tävlar för Sverige, jämfört med om han hade tävlat för USA. Men för Duplantis har de ekonomiska aspekterna aldrig spelat in.

– Det var inget pengasnack, det är inte därför man börjar med stavhopp, det är bara stavhopp, man snackar inte om den sidan av stavhopp när man är yngre.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev