Armand Duplantis pekar ut oväntade detaljen bakom nya världsrekordet: ”Den här gången är det speciellt”

Armand Duplantis pekar ut oväntade detaljen bakom nya världsrekordet: ”Den här gången är det speciellt”

Han har varit nära flera gånger under säsongen.
Men till slut lyckades ”Mondo” hoppa 6,23 – och efteråt pekade han ut en speciell detalj.
– Den här gången är det jättespeciellt, säger han.

Armand Duplantis har ännu en enormt framgångsrik säsong bakom sig. Han har vunnit VM-guld och i stort sett varenda tävling han har ställt upp, i men det stora målet bortsett från VM var att slå ett nytt världsrekord – men inför den allra sista tävlingen hade han fortfarande inte lyckats.

Nya världsrekordet

Mondo har lagt ribban på 6,23 i många tävlingar men aldrig riktigt lyckats. Under mitten av sommaren hade han dessutom problem med ett lår, vilket försvårade för honom – men han var förväntansfull inför säsongens sista tävling, Diamond League-finalen i Eugene. Och hans känsla skulle visa sig vara helt rätt.

230826 Armand Duplantis of Sweden celebrates after winning men’s pole vault final during day 8 of the 2023 World Athletics Championships on August 26, 2023 in Budapest. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Armand Duplantis hade vunnit tävlingen redan på 6,02 – och då gick han direkt upp till världsrekordshöjden 6,23. Han behövde bara ett hopp – och hela arenan exploderade.

– Det är inte så många tankar just nu om jag ska vara ärlig, för mig är det bara kaos i hjärnan. Det är svårt att förklara men det är en jättebra känsla. Nästan hela min familj var här så jag kan inte klaga, säger Duplantis till SVT efteråt.

LÄS MER: Stefan Holm slår tillbaka mot Armand Duplantis efter utspelet – lyfter ett varningens finger: ”Kommer aldrig”

Pekar ut detaljen

Armand Duplantis hade på känn att det skulle bli nytt rekord, och han var mer än nöjd efteråt.

– Jag hade ganska bra självförtroende. Jag kände att jag hade en bra tävling till i kroppen. Jag kände under hela utomhussäsongen att jag var nära att slå 6,23 och att det faktiskt händer… ja, det är najs, säger han.

Armand Duplantis, stavhopp
220724 Armand Duplantis of Sweden celebrates after clearing 6,21 and setting a new world record at men’s pole vault final during day 10 of the 2022 World Athletics Championships on July 24, 2022 in Eugene. Photo: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN / COP 217 / JM0338

Det var samma arena som Duplantis satte sitt tidigare världsrekord på 6,21 – men det fanns även en annan detalj bakom världsrekordet som Mondo gärna lyfter fram; nämligen faktumet att han fick ha sina bröder på plats.

– Varje gång jag slår ett världsrekord så känns det lite annorlunda varje gång. Den här gången är det jättespeciellt för att mina två bröder är här och de är en stor anledning till att jag är här idag och hoppar så bra.

LÄS MER: Nya bilden på Desiré Inglander som avslöjar den okända detaljen om pojkvännen Armand Duplantis