Armand Duplantis nya ord – därför nobbade han USA för Sverige: ”Jag visste att det skulle bli bättre”

Armand Duplantis är uppvuxen i USA – men valde att tävla för Sverige.
Nu berättar han om anledningarna varför.
– Jag visste att det skulle bli bättre, säger han i podden ”Nu är vi igång”.

Att Armand Duplantis var en talang utöver det vanliga stod klart redan vid tidig ålder. När han var tre intresserade han sig för stavhopp, och innan han fyllde 10 var han inofficiell världsrekordhållare i sin åldersklass. Och så skulle det fortsätta. Armand Duplantis har troligtvis världsrekord i varenda åldersklass, och 2020 slog han sitt första officiella världsrekord.

Därför valde han Sverige

Och glädjen i Sverige var enorm. Nu är ”Mondo” Sveriges kanske största idrottsstjärna, och en av våra allra mest folkkära. Men det var inte direkt självklart att det skulle bli tävlande för Sverige. Duplantis är uppvuxen i USA men valde 2015 att tävla för Sverige. Duplantis har tidigare berättat om anledningarna till beslutet, men i podcasten ”Nu är vi igång” avslöjar han ytterligare en faktor till beslutet.

220821 Armand Duplantis of Sweden with his gold medal at the medal ceremony for men’s pole vault final during day 11 of the European Championships on August 21, 2022 in Munich. Photo: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN

Friidrott har historiskt sett varit en stor sport i Sverige med superstjärnor som Anders Gärderud, Stefan Holm, Carolina Klüft, Kajsa Bergqvist och Christian Holm. I USA är sporten inte alls lika stor, och det var en given anledning till flytten, menar Duplantis.

– Folk bryr sig inte i USA. Det är en större grej med friidrott här i Sverige. I USA är det inte stort alls. Det finns amerikansk fotboll, basket och baseball. Det finns ingen plats för någonting annat. För mig… Alla tävlingar som jag gör är i Europa. Jag visste att det kunde vara mycket bättre och lättare att tävla. Det är inte så många möjligheter i USA, säger han.

LÄS MER: Rekordet som Zlatan kommer göra allt för att slå innan han avslutar karriären: ”Bara två spelare har lyckats”

”Bäst i världen på det”

Armand Duplantis lyfter även fram faktumet att Sverige har träningsfaciliteter utöver det vanliga, och här i Sverige får han förutsättningar som inte kan matchas någon annan stans.

– Det är bäst i världen här. Det var också en stor grej för mig. Sverige har flest inomhustränings-möjligheter i världen per invånare. Det är världsklass på arenorna här hemma i Sverige, säger han.

220903 Armand Duplantis of Sweden during day one of Finnkampen athletics gala on September 3, 2022 in Helsinki. Photo: Kalle Parkkinen / BILDBYRÅN

Tidigare har Armand Duplantis lyft fram att det var lättare för honom att slå igenom i Sverige, då konkurrensen inte alls är lika stor. Armands pappa Greg är amerikan, mamma Helena svensk, och sedan tidigare har även Armands storebror Andreas hoppat stavhopp för Sverige.

– Andreas lobbade för svenska landslaget, att det är omhändertagande och transparent med bra ledarskap. Det och att vi tog med Greg i truppen gjorde att Mondo bestämde sig för Sverige, har Jonas Anshelm, tidigare landslagstränare och tränare i Uppsala IF, sagt till SVT.

LÄS MER: Roger Rönnberg slår tillbaka – efter C More-profilens hånfulla utspel om stjärnan: ”Haha! Så blir det inte”