Armand Duplantis helt oväntade stöd – ärliga orden om ryske rivalen: ”Det är jobbigt…”

Timur Morgunov är avstängd på grund av Rysslands krig mot Ukraina.
Synd, tycker Armand Duplantis.
– Det är ett jobbigt läge för honom, säger Mondo.

Idrotten har i allra högsta grad påverkats av Rysslands krig med Ukraina. Sedan invasionen, i februari i år, har mängder av ryska idrottare och klubbar stängts utanför idrottens finrum, och friidrotten är inget undantag.

Ärliga orden om rivalen

Under EM 2018, då Armand Duplantis fick sitt stora genombrott, så kom Timur Morgunov tvåa. Ryssen ansågs som en av stavhoppets mest talangfulla, men han får inte tävla på grund av kriget. Han är, likt många andra, avstängd, och åsikterna kring om det är rätt eller fel går isär från idrottare till idrottare, och expert till expert.

220820 Armand Duplantis of Sweden ahead of the men’s pole vault final during day 10 of the European Championships on August 20, 2022 in Munich. Photo: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN

Armand Duplantis menar att Morgunov var en vänlig prick under tävlingar, men de har inte haft någon kontakt under året. Duplantis har dock svårt att inte känna sympati för honom.

– Ja. Det är svårt att inte göra det. Han är en väldigt talangfull stavhoppare och var väldigt bra, säger Mondo till TT.

LÄS MER: Henke Larsson utser Sveriges absolut bästa idrottare genom tiderna – och nobbar alla fotbollsspelare

Vill inte ta ställning

Duplantis har förståelse för situationen, men han lider främst med sin rival som alltså är helt utesluten ur samtliga tävlingar i Europa.

– Om han varit med och tävlat hade han kunnat konkurrera med alla och kämpat om medaljerna. Det är tufft och en märklig situation. Ett jobbigt läge för honom.

220820 Armand Duplantis of Sweden competes in men’s pole vault final during day 10 of the European Championships on August 20, 2022 in Munich. Photo: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN

Många idrottare har stått stadigt i åsikten att ryska idrottare bör bannas från tävlingar. Armand Duplantis har dock en mer försiktig ståndpunkt.

– Det är en komplicerad fråga. Det är svårt att bedöma vad som är rätt och fel, så jag är glad att jag inte behöver fatta det beslutet, säger han.

LÄS MER: Skämmiga bilderna efter Sveriges blytunga förlust – hämnas Janne på Lasse Lagerbäck efter hårda kritiken?