Armand Duplantis förvånar alla efter EM-guldet – öppnar nu för att tävla i en helt annan friidrottsgren: ”Vill slå svenskt rekord”

Armand Duplantis gjorde ingen besviken på friidrotts-EM.
Nytt EM-guld, nytt mästerskapsrekord och 600 000 kronor rikare.
Men nu förvånar han alla direkt efter – med ett högst oväntat besked.

Ännu ett mästerskap och ännu en guldmedalj för Armand Duplantis. På onsdagskvällen gjorde ”Mondo” det som precis alla förväntar sig numera.

Duplantis succé

Svenske världsstjärnan vann stavhoppsfinalen lekande lätt och inte nog med ett nytt EM-guld, så slog han även nytt mästerskapsrekord med 6,10 meter. Den höjden räckte också för att säkra prispengarna på nästan 600 000 kronor, sedan försökte han med tre hopp på nytt världsrekord men misslyckades tyvärr.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Armand Duplantis, Mondo
240612 Armand Duplantis of Sweden celebrates on the podium after winning the men’s pole vault final during day 6 of the 2024 European Athletics Championships on June 12, 2024 in Rome. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / VG0622

Han är fortfarande bara 24 år gammal men har redan vunnit ett OS-guld, fyra VM-guld, fyra EM-guld och slagit åtta världsrekord. Men efter den nya guldmedaljen kommer Duplantis med ett besked som förvånar alla.

Mondo i ny gren

Mondo har nämligen konkreta tankar på att tävla för Sverige i en helt annan friidrottsgren än stavhopp. Han funderar nämligen på att börja tävla i sprintstafett också.
– Det hade jag älskat att göra. Det hade kunnat vara fett kul, men då får vi samla ihop ett bra lag – för då vill jag verkligen att vi har en bra chans på det svenska rekordet, berättar han i en intervju med Dagens Nyheter.
– Det känns som att det är möjligt om Henrik (Larsson) springer bra, om Isak (Hughes) springer bra och om vi får en bra fjärde person. Då är det möjligt.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Armand Duplantis, Mondo
240612 Armand Duplantis of Sweden celebrates after winning the men’s pole vault final during day 6 of the 2024 European Athletics Championships on June 12, 2024 in Rome. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / VG0622

Det nuvarande svenska rekordet på 4×100 meter är från 1996 och lyder 38,63 sekunder. Duplantis är också erkänt snabbt, vilket är en stor del av hans framgång som stavhoppare, men frågan är om han klarar av att hålla farten i 100 meter.

LÄS MER: Armand Duplantis stoppad av familjen – mamma Helena Duplantis ångrar sitt avgörande beslut: ”Jag borde aldrig ha gjort det”

I år blir det dock tufft med både EM och OS under sommaren. Men en Armand Duplantis i en stafett på Finnkampen 2025 låter som en realistisk plan.
– Jag önskar att det var bättre tajmning i år. Finnkampen är precis vid de sista Diamond League-tävlingarna, före Diamond League-finalen, säger Duplantis till dagstidningen.
– Om det hade varit den sista tävlingen för i år så kanske. Men kanske till Finnkampen nästa år – då hade det kunnat bli fett.

Skulle du vilja se Armand Duplantis i en stafett? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev