Armand Duplantis avslöjar nu det bästa han vet med Sverige – och vad han ogillar mest: ”Svårt att förstå det”

Armand Duplantis är Sveriges populäraste idrottare.
Nu avslöjar han vad han gillar mest – och minst – med Sverige.
– Det är svårt att förstå det, säger han.

Det var kanske inte många som för tio år sedan hade gissat på att Sveriges populäraste idrottare 2022 skulle hålla på med stavhopp. Historiskt har inte Sverige någon supertradition av starka idrottare inom just den friidrottsgrenen, men det var innan Armand Duplantis klev in i alla svenska idrottsälskares medvetande.

Avslöjar det bästa – och värsta

Mondo har vunnit precis allt som går att vinna och fortsätter ständigt att chocka idrottspubliken, och att överträffa sig själv. Bara den här säsongen har han tre nya rekord inskrivna i historieböckerna, och alla mästerskapsvinster och rekordhopp har gjort honom till en hjälte i Sverige. Duplantis är dock uppvuxen i USA, men är sedan några år tillbaka bosatt i Sverige, först i Uppsala och nu i Stockholm.

Armand Duplantis, friidrott
220820 Armand Duplantis of Sweden celebrates in men’s pole vault final during day 10 of the European Championships on August 20, 2022 in Munich. Photo: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / MB0442

Duplantis vinner priser på galor, besöker de största tv-programmen – och i podcasten ”Då är vi igång” avslöjar han nu vad han gillar absolut mest med Sverige, och kändisskapet som följer med honom.

– Det bästa är hur populär jag är, på båda svaren. Det är både det bästa och sämsta. Det är kul att träffa folk och det är kul när många känner igen en. Men sen, annars, vill jag bara vara för mig själv lite. Så därför är det skönt att åka tillbaka till Louisiana ibland, för då är det inte samma tryck som här i Sverige, säger han.

LÄS MER: VM 94-ikonen bryter nu tystnaden – öppnar upp om att ersätta Janne Andersson: ”De har ju varit på mig”

”Svårt att förstå det”

Det är inte många svenskar som numera inte har koll på Armand Duplantis, och det märks även när han går runt på gatorna. Det är sällan har får gå ostört utan att någon kommer fram och vill prata.

– Det är många som skriker till mig på stan. Jag vet inte om jag är den största idrottaren i Sverige, det är inte som fotbollsspelare, stavhopp är ju inte en så stor sport, men det är svårt att förstå hur många som känner igen mig, säger han.

Armand Duplantis, stavhopp
220720 Armand Duplantis of the Swedish national athletics team poses for a portrait at a press conference during day 6 of the 2022 World Athletics Championships on July 20, 2022 in Eugene. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0331

Armand Duplantis pratar ofta och väl om hur mycket han tycker om Sverige och människorna som bor här. Han säger ofta att han känner sig så svensk det bara går, och han har till och med hakat på alla traditioner.

– När jag var yngre var jag i Avesta på somrarna, så jag visste redan då vad midsommar var och alla traditioner. Men jag snapsade ju inte så mycket då, nu är det lite annorlunda, säger han och skrattar.

LÄS MER: När Gunde Svan hängde ut vännen Thomas Wassberg som fuskare på bästa sändningstid: ”Sluta ljug nu!”