Armand Duplantis avslöjar helkaxiga löftet – var helt säker redan som barn: ”Jag visste det hela tiden”

Armand Duplantis är friidrottens kanske största stjärna.
Han är inte förvånad.
– Jag visste det, säger han.

Livet leker för Armand Duplantis. Det blev visserligen en oväntad plump i protokollet i säsongens näst sista tävling, men det var den enda tävlingen på hela säsongen som Mondo inte vann. Helgen därefter var han tillbaka och vann hela Diamond League och dessutom med ett nytt tävlingsrekord.

Kaxiga hälsningen

Armand Duplantis kan se tillbaka på en säsong som varit någonting utöver det vanliga. Det blev hela tre världsrekord, flera mästerskapsguld och det råder inga tvivel om att han är hela friidrottens största stjärna. Nyligen, när friidrotten släppte sin topp 100-lista över friidrottare, så hamnade Duplantis som etta. Och nu har han nya, spännande grejer på gång.

Armand Duplantis, stavhopp
220820 Armand Duplantis of Sweden celebrates in men’s pole vault final during day 10 of the European Championships on August 20, 2022 in Munich. Photo: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / MB0442

Armand Duplantis är aktuell med en ny dokumentärfilm, ”Born to Fly”, som följer honom från liten till nu, med alla genombrott och världsrekord. All framgång kommer dock inte som någon chock. Duplantis menar, lite kaxigt, att han hela tiden vetat att han skulle bli någonting riktigt stort.

– Ja, faktiskt. Du kunde se det när jag var jätteung: ”varför inte jag?”, säger han till SVT.

LÄS MER: Förbundskapten Peter Gerhardssons ärliga ord om Hedvig Lindahl – efter jättepetningen: ”Skyll dig själv”

”Känner bara ‘Äntligen’”

Det är lätt att glömma bort att Armand Duplantis bara är 23 år gammal. Han har flera världsrekord, är den som hoppat över 6 meter flest gånger i världshistorien och dominerar i tävling efter tävling. Och att få en dokumentär om sig som 23-åring – och fortfarande aktiv – är inte direkt vanligt.

– Jag känner mig inte ung för en dokumentär, utan mera ”äntligen”, säger Armand Duplantis.

Armand Duplantis, friidrott
220820 Armand Duplantis of Sweden celebrates in men’s pole vault final during day 10 of the European Championships on August 20, 2022 in Munich. Photo: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / MB0442

Arbetet med Born to Fly började för fem år sedan, alltså innan han hade fått sitt stora genombrott. Därefter följde guld i EM, VM och OS och mängder av världsrekord. I filmen avslöjas även, enligt SVT, att Armands pappa och coach, Greg, försökte få honom att satsa på studierna i stället.

– Jag gick i college i ett år, så jag lyssnade lite på honom. Men om du kollar på filmen får du hela perspektivet, säger Armand Duplantis.

LÄS MER: Per Ledins stenhårda hockeytackling på VM 94-hjälten – som fick Stefan Schwarz att se rött: ”Det var en ära”