Per Ledins stenhårda hockeytackling på VM 94-hjälten – som fick Stefan Schwarz att se rött: ”Det var en ära”

Per Ledin har alltid varit en riktig retsticka på isen.
Så även på gräset när han sadlade om till fotbollsspelare och retade gallfeber på VM 94-laget i en klassisk drabbning.
– De var tokiga och Schwarz blev lättpsykad, säger Ledin till Sportbibeln.

Det finns få som Per Ledin i dagens hockey. Tillsammans med parhästen Emil Kåberg bildade duon ”Bruise Brothers” under tiden ihop hos Färjestad och blev ökända för sitt tuffa spel.

Ledin på gräs

Ledin var också en retsticka utav högsta rang och alla minns väl hans legendariska uttryck ”snart är råttet mågat” mot Tommy Salo i SM-slutspelet 05/06. Förutom att vara en riktigt jobbig jävel att möta på isen kan hockeyprofilen även stoltsera med 3 SM-guld i pokalskåpet samt en lång och fin karriär inom svensk hockey.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Per Ledin, SHL
141118 Luleås Per Ledin reagerar under ishockeymatchen i SHL mellan Brynäs och Luleå den 18 november 2014 i Gävle. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / Cop 106

Men det var inte bara på isen som Ledin var jobbig att möta, han tog även med sig sin hårdföra spelstil till gräsmattan när han sadlade om till fotbollsspelare. Det var i en uppvisningsmatch för VM 94-laget som Per Ledin fick chansen att visa upp sin bollbegåvning.

LÄS MER: Här är profilen Per Ledins helt nya jobb – fortsätter inom ishockeyn: ”Kul att ha fått den här chansen”

Schwarz hämnd

Bronshjältarna tog sig an Allstars BK, ett ihopplock av sköna profiler, på Stockholms stadion 2006 och Ledin tog matchen på stort allvar. Redan i den första halvleken gav han sig först på legendaren Stefan Schwarz och skickade sedan Stefan Rehn på en rejäl flygtur med en stenhård hockeytackling, se videon här nedanför.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Stefan Schwarz, Sverige
060531 Fotboll, VM94 – Allstars: Stefan Schwarz hoppar över en glidtackling © Bildbyrån – 80741

Just den sista tacklingen fick VM 94-hjältarna att se rött och framförallt Schwarz, som är rikskänd för sin hårda spelstil. I den andra halvleken fick han sedan sin hämnd på hockeyliraren.
– De var tokiga. Schwarz blev lättpsykad, tjoff så blindsidade han mig. Det var en ära att bli blindsidad av Stefan Schwarz, berättar Ledin för Sportbibeln.

”Var en dröm”

Den förre SHL-spelaren erkänner att det var stort att få spela uppvisningsmatchen och få möta legendarerna från VM 1994. Och framförallt att få trycka till dem lite extra.
– Det är klart att man växte upp med hjältarna från 94 och att få chansen att lira mot dem var en dröm. Jag har alltid sökt upp spelare som är viktiga för sitt lag och försökt köra över dem så att de hamnar i obalans. Oavsett sport…, säger Ledin.

LÄS MER: När Stefan Schwarz inte tog någon skit och fick David Beckham att gråta efter tidernas elakaste överkörning

Men vad som hände på planen stannade också på planen mellan Schwarz och Ledin. För de båda kombattanterna utväxlade inte ett enda ord under matchen eller efteråt.
– Nope, inget alls, erkänner Ledin.

Det handlade enbart om att ge och ta på gräset. Och det gjorde duon väldigt bra, se själva här nedanför.

Och du kan också se hela matchen i videon allra längst ned.

Se tacklingen:

Se matchen: