Ukrainas hjärtskärande gest under fotbolls-EM – visar upp det fasansfulla för alla i Tyskland: ”Ett väldigt viktigt meddelande”

På måndagseftermiddagen sparkar Ukraina i gång sin EM-premiär.
Men innan dess har det ukrainska fotbollsförbundet satt upp en bombad läktare i München – för att skicka ett meddelande till omvärlden.
”Även om våra arenor är förstörda kommer vi aldrig sluta stå upp för Ukraina”, skriver förbundet i ett uttalande.

Läktaren som sätts upp fanns i Charkiv på en av arenorna som stod värd för EM 2012. Men efter Rysslands fullskaliga invasion har den, tillsammans med 76 andra fotbollsarenor, bombats sönder.

Nu väljer det ukrainska fotbollsförbundet att sätta upp läktaren inne i München där laget ska spela sin EM-premiär, för att visa sitt stöd för folket och soldaterna på hemmaplan.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Ukraina, fotbolls-EM
Andriy Shevchenko, Ukrainian football legend and UAF President, talks to journalists as he presents an installation ahead of the Group E match between Romania and Ukraine at the Euro 2024 soccer tournament in Munich, Germany, Monday, June 17, 2024.A poignant installation has been unveiled ahead of Ukraine’s first match at the European Championship. A destroyed stand from Kharkiv’s Sonyachny stadium that was built for Euro 2012 has been displayed in a square in Munich ahead of the team’s opener against Romania. (AP Photo/Ariel Schalit) MAS102

”Installationen görs för att visa att ukrainsk fotboll inte står utanför politiken. Och även om våra arenor är förstörda kommer vi aldrig sluta stå upp för Ukraina”, skriver förbundet i ett uttalande till Fotbollskanalen.

”Alla tillsammans”

Andrej Sjevtjenko, före detta anfallare i bland annat Chelsea och Milan men numera president för det ukrainska fotbollsförbundet, var den som presenterade läktaren under måndagen.
– I dag är det första matchen. Det är ett lag på planen, men många soldater som står för Ukraina. Vi är alla tillsammans. Vi spelar i dag för landet och för folket, som försvarar våra liv och vårt land, sa han till alla på plats.

Sjevtjenko fortsätter sedan att berätta att Ukrainas deltagande inte bara är viktigt för folket på hemmaplan, utan även för bilden av landet i resten av världen.
– Det är väldigt viktigt. Det finns två delar. En är den sportsliga delen, då det är viktigt att landet kan fortsätta leva under kriget. Sport har en kraft i att ena människor. Att Ukraina deltar i EM är också ett väldigt viktigt meddelande till resten av världen att vi fortsätter våra liv och kommer fajtas.

Ukrainas EM-premiär mot Rumänien börjar klockan 15 på måndagen.

Vad tycker du om Ukrainas gest? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: En ung Zlatan Ibrahimovic tar ut sin absoluta drömelva i fotboll och det är det överlägset bästa vi någonsin har sett

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev