Torbjörn Nilssons helmärkliga råd som tränare – som gjorde oanade underverk: ‘Dagen jag träffade Gud’

Torbjörn Nilsson var inte bara en fantastisk anfallare.
Som tränare gav han ett värdefullt tips – som stjärnan Lisa Ek alltid hade med sig.
– Jag kommer alltid älska Torbjörn för att han fick mig att prestera den fotboll som låg inlåst inuti mig, säger hon.

När många experter, profiler och tränare från 1980-talet får plocka ut den bästa svenska spelaren så svarar nästan alla samma sak. Torbjörn Nilsson gjorde 332 mål i IFK Göteborg, var en nyckelfigur i laget som Uefacupen 1982 – och än bättre var han under Europa-äventyret fyra år senare.

Många år som tränare

Torbjörn Nilsson fick smeknamnet ”Gud” för hur skicklig han var på planen, och han kommer alltid ha en särskild plats i alla blåvita hjärtan. Men Torbjörn Nilsson var inte bara en hejare på planen – han var det även vid sidan av den. ”Gud” började tränarkarriären direkt efter att han slutat spela, och mest förknippad är han med åren i Kopparbergs/Göteborg i Damallsvenskan, där han var från 2008 till 2013.

860601 Fotboll, Allsvenskan, Torbjörn Nilsson, IFK Göteborg © Bildbyrån

Där hade han bland andra profilen Lisa Ek, som avslöjat att Nilsson inte var som någon annan tränare. Bland annat så trodde inte ”Gud” på fystester, och han gick mer på känsla än siffror och statistik. En dag frågade han Ek om hur hon förbereder sig inför matcherna.

”Jag sover 8 timmar och 25 minuter dygnet innan matchdag, 25 av de minuterna under dagtid om matchen spelas på eftermiddagen. Jag äter fisk och ris  4 h innan matchstart och jag tar en promenad på förmiddagen, är det hemmamatch så tar jag bilen till samlingen för att inte bränna något extra”‚ svarade Ek, enligt en text på Vi Lirare.

Geniala rådet

Svaret från Torbjörn Nilsson var inget som hon hade väntat sig. Han föreslog att hon skulle gå ifrån precis alla rutiner.

”Jag vill att du inte ens ska tänka på matchen förrän en kvart innan du kliver ut på planen. Du sover tills du vaknar, du äter det du är sugen på , då går eller tar cykeln eller bilen till samlingen , det du känner för. Du är så seriös i allt du gör men det mest seriösa du kan göra är kanske att inte förbereda dig alls. Jag tar allt ansvar för om du skulle prestera dåligt”, svarade Nilsson, enligt Ek.

180609 Former Swedish player Torbjörn Nilsson before the international friendly football match between Sweden and Peru on June 9, 2017 in Gothenburg. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Ek gjorde som hon blev tillsagd. Hon sov ut, hon åt först när hon blev hungrig – och lyssnade knappt på taktikgenomgången. Hur det gick?

”Vi vann med 5-0 mot Umeå, jag gjorde 2 mål och blev matchens lirare. Torbjörn hade hjälpt mig bygga upp tron på mig själv och tilliten till mina känslor. Det var nyckeln”, skriver Ek.

Ek avslutar texten med att hon inte håller med om precis allt som Torbjörn Nilsson lärde ut. Men:

”Jag kommer alltid älska Torbjörn för att han fick mig att prestera den fotboll som låg inlåst inuti mig, fram tills den dagen då jag träffade Gud.”

LÄS MER: Ögonblicket som fick Arsenal att chockvärva Fredrik Ljungberg – ikonen glömmer aldrig: ”Ren galenskap”