Ögonblicket som fick Arsenal att chockvärva Fredrik Ljungberg – ikonen glömmer aldrig: ”Ren galenskap”

En match mot England förändrade Fredrik Ljungbergs liv för alltid.
Direkt efter agerade Arsène Wenger.
”Det var ett av mina stora beslut av galenskap”, har tränaren sagt.

Fredrik Ljungberg är en av Arsenals största genom tiderna. Han var kanske inte den som gjorde allra mest mål eller poäng för klubben, men var man en del av det otroliga lag som gick igenom en hel Premier League-säsong utan att förlora en enda match – ja, då är man inskriven i historieböckerna för alltid.

Så värvades Ljungberg

Tillsammans med legendarer som Thierry Henry, Dennis Bergkamp och Patrick Vieira gick Ljungberg igenom Premier League-säsongen 2003/2004 helt obesegrade, och svensken hade en stor del i framgången. Han var den riviga yttern som alltid utmanade sin gubbe, och som alltid attackerade direkt mot mål. Med sin otroliga kämparvilja vann han fansens hjärtan, och när han lämnade klubben 2007 så gjorde han det som en ikon.

051015 Fotboll, Premier League (Engelsk Liga), West Bromwich – Arsenal: Fredrik Ljungberg talar med Arsene Wenger, Manager Arsenal © Bildbyrån

Men att Fredrik Ljungberg ens hamnade i Arsenal från början var långt ifrån en självklarhet. Han var bara 20 år när han värvades till Arsenal och han kom då från den allsvenska klubben Halmstad. En sensationell övergång för en svensk talang – men Arsène Wenger, legendarisk tränare för Arsenal, var säker på att det var en chansning värd att göra.

”Ett stort ögonblick av galenskap”

I sin självbiografi, som släpptes för ett par år sedan, berättade Wenger i detalj hur det gick till när han värvade Ljungberg från Halmstad. Och allt hade sin grund i en EM-kvalmatch mot England i september 1998, då Ljungberg briljerade fullständigt.

”Jag köpte honom från Halmstad efter att ha sett honom på tv, när han spelade för Sverige mot England. Han mötte Martin Keown i den matchen, och gjorde det svårt för honom. Martin var väldigt bra i en-mot-en-situationer vilket visade Freddies värde”, skrev Wenger.

021006 Fotboll, Engelsk, Premier League, Arsenal : Tränaren Arsena Wenger kramar om Fredrik Ljungberg när han byts ut. © Bildbyrån

Men att göra den typen av värvning – utan att egentligen ha scoutat spelaren över huvud taget – är vågat. Och Wenger menar att det var en chansning som föll otroligt väl ut.

”Jag kollade på matchen två gånger och bestämde mig direkt för att köpa honom på måndagen efter matchen. Det var ett av mina stora ögonblick av galenskap”, skriver Wenger.

LÄS MER: Ruud Gullit har startat den mest oväntade satsningen på ”fotboll” – så lever en av tidernas bästa spelare i dag