Ruud Gullit har startat den mest oväntade satsningen på ”fotboll” – så lever en av tidernas bästa spelare i dag

Ruud Gullit har startat den mest oväntade satsningen på ”fotboll” – så lever en av tidernas bästa spelare i dag

Man får aldrig glömma hur dominant Ruud Gullit faktiskt var under några år.
Den reslige mittfältaren charmade alla fotbollsälskare genom att bemästra, ja, precis allt på planen.
I dag har han startat en udda satsning – mot en annan typ av ”fotboll”.

I början av 2000-talet så tog FIFA, för att fira att man fyllde 100 år, ut de 125 bästa spelarna genom alla tider. Till ingens överraskning var Ruud Gullit ett givet namn på listan. Under 80- och 90-talet var han en av världens absolut bästa spelare, och det bevisades inte minst 1987 då han tilldelades Ballon d’Or.

Otrolig karriär

Ruud Gullit var primärt en offensiv mittfältare, men det som särskiljde honom mot många andra var hans otroliga flexibilitet. Gullit hade fysiken att spela precis var som helst, och det gjorde han också. Han kunde vara en djupt liggande mittfältare när han ville, men var som allra bäst när han fick fylla på i offensivt straffområde, och under karriären skördade han enorma framgångar i några av världens största klubbar.

920620 Fotboll: Ruud Gullit, Holland. © Bildbyrån

Gullit slog igenom i Feyenoord men karriären nådde sin absoluta höjd under åren i Milan, där han var en del av det otroliga lag som vann Serie A vid tre tillfällen, och Europacupen två gånger. Gullit hann även med spel i Chelsea innan karriären avslutades, och han kunde då se tillbaka på 66 landskamper med Nederländerna, där han dessutom var kapten när man vann EM-guld 1988.

Nya satsningen

Efter karriären var Gullit även tränare för bland andra Chelsea och Newcastle, och han har under 10-talet även varit assisterande tränare för det nederländska landslaget. I dag har legendaren dock lämnat den sidan av fotbollen bakom sig. Gullit har i stället jobbat i tv för gigantiska tv-kanaler som Sky Sports, BeIN Sports och BBC. Men det är även en något annorlunda satsning som tar upp mycket av hans tid.

880618 Fotboll, EM, Holland – Irland, 1-0: Ruud Gullit, Holland. Foto: BILDBYRÅN

Ruud Gullit har blivit lite av en legendar hos yngre fotbollsälskare, som egentligen inte borde ha en aning om hur han var på planen. Gullit är nämligen, år efter år, en av de allra mest kostsamma ikonerna på tv-spelet Fifa, där han ständigt har ett av spelets absolut bästa kort. Det har i sin tur lett att Gullit själv har startat en E-sportorganisation, med namnet ”Team Gullit”. Där värvar man talangfulla Fifa-spelare som i sin tur deltar i världens största turneringar. Och ja, Gullit är givetvis ansiktet utåt för laget, och för honom var det ett självklart val.

– Jag hamnade i den värld som är Fifa tack vare mina söner. Min ena son spelar professionell fotboll, och min andra son gillar tv-spelet mer än den verkliga sporten. När jag var på mitt första Fifa-VM insåg jag hur stor den här världen är. Strategierna och valen man gör som Fifa-spelare liknar mycket av det som händer på den verkliga planen, sa han i samband med lanseringen.

LÄS MER: När Stefan Edberg knäckte rivalen helt – efter tidernas utskåpning i US Open-finalen: ”Aldrig blivit så krossad”