När Stefan Edberg knäckte rivalen helt – efter tidernas utskåpning i US Open-finalen: ”Aldrig blivit så krossad”

Det var inte bara hans femte Grand Slam-titel.
När Stefan Edberg vann US Open 1991 var det något helt annat.
Kanske är det den mest dominanta finalprestationen i tennisens historia.
– Jag har blivit slagen förut, men aldrig så här…, sa motståndaren Jim Courier efteråt.

Björn Borg hade dominerat i år efter år, men när han lade sitt racket på hyllan så behövde den svenska tennispubliken aldrig vara särskilt orolig. Den perfekta arvtagaren fanns där i Stefan Edberg, och han skulle få en alldeles makalös karriär.

Otroliga uppvisningen

Totalt med det sex Grand Slam-titlar för Edberg, som dessutom var världsetta 1990, och han räknas in som en av de allra bästa svenska tennisspelarna någonsin. Och ett tydligt bevis på det kom den 8 september 1991. Att säga att det är en dag att minnas för svensk tennis vore en grav underdrift.

Sweden’s Stefan Edberg holds the trophy he won in the men’s singles finals at the U.S. on Sunday, Sept. 14, 1992 in New York. Edberg defeated Pete Sampras 3-6, 6-4, 7-6 (7-5), 6-2 to take the championship. (AP Photo/Rusty Kennedy) TT NYHETSBYRÅN

Stefan Edberg var alltid känd för sin fantastiska serv, och när han nu jagade sin femte Grand Slam-titel så briljerade han som allra mest. Finalen spelades mot Jim Courier, och det kan som närmast beskrivas som den perfekta matchen från svensken. Han vann med 3-0 i set, med 6-2, 6-4, 6-0, och det finns siffror som är minst sagt imponerande med matchen.

”Aldrig blivit så krossad”

Stefan Edberg höll sin serve i tolv av tolv tillfällen under matchen, och tappade totalt – under hela matchen – ynka 15 poäng under sina servar. Han hade dubbelt så många ess som fel. Tennisvärlden satt med tappad haka över insatsen, och efteråt medgav Edberg:

– Det är svårt att förstå. Det var nästan som en dröm. Jag kände att jag kunde göra vad som helst där ute.

911020 Tennis, Stockholm Open: Fredrik Belfrage, speaker och Stefan Edberg, Sverige. Foto: BILDBYRÅN

Även Jim Courier var i smärre chock efteråt. Han menade att det var ett nederlag som han nästan aldrig känt av förut.

– Jag har blivit krossad förut, men aldrig såhär. Det här är den största förlusten jag tagit i år. Han fick mina slag att se ut som… jag vet inte vad.

Efteråt kunde han krasst konstatera:

– Jag gjorde mitt bästa i dag, men jag blev slagen av en bättre spelare.

LÄS MER: Bengan Johanssons okända kravlista till alla spelare i Bengan Boys är det bästa vi sett – här är alla 17 punkter