Tomas Brolin pekar ut tidernas bästa svenska spelare – med en viktig påminnelse: ”Man får inte glömma det”

Tomas Brolin pekar ut tidernas bästa svenska spelare – med en viktig påminnelse: ”Man får inte glömma det”

Tomas Brolin är en av våra allra största genom tiderna.
Men vem är högst upp på hans lista?
Nu nämner ikonen sina allra största namn inom svensk fotboll.

Tomas Brolin var en av världens hetaste spelare under några år på 90-talet. Han hade dominerat fullständigt under VM 1994 när han fick en välförtjänt flytt till en riktig storklubb, då Leeds pröjsade upp för svenskens signatur.

Pekar ut bästa svensken

Brolin hade ingen lyckad tid i England, och några år senare avslutade han karriären, bara 28 år gammal. Men trots Brolins mindre lyckade avslut på karriären så kommer han för alltid vara ihågkommen för sina storhetsår i Parma och det svenska landslaget, då han med sin snabbhet, teknik och målfarlighet var en av de mest spännande spelarna i världen.

ARKIV 1994-07-16 Svenska fotbollslandslagets Tomas Brolin med svenska flaggan p ryggen och bronsmedaljen runt halsen n‰r han firar 4-0 segern i bronsmatchen mot Bulgarien vid fotbolls-VM p Rose Bowl i Pasadena, USA, 16:e juni 1994. Foto: Jack Mikrut / TT

Brolin är dessutom en av få svenska spelare genom tiderna med en VM-medalj att skryta om, och han blev dessutom som enda svensk 1994 uttagen i världslaget. Ofta glöms Tomas Brolin bort i snacket om vem som är den största spelaren i svensk fotbolls historia, men i podcasten Tutto Balutto lyfts frågan.

Programledaren Thomas Wilbacher säger där: ”Efter 50-talet, 60-talet, om jag säger Zlatan Ibrahimovic och Tomas Brolin, protesterar du då?”, varpå Brolin svarar:

– Nej, jag är ju med där på ett hörn? Då protesterar jag inte.

LÄS MER: Therese Johaug avslöjar vad hon avskyr mest hos svenska skidåkare – pekar nu ut två ”värstingar”

”Får inte glömma det”

Tomas Brolin tycker dessutom inte att man får glömma äldre spelare, och lyfter fram den legendariska trion Gunnar Gren, Gunnar Nordahl och Nils Liedholm, som gjorde stordåd i Italien på 50-talet.

– Man ska komma ihåg det, att det är ju olika tider. Man får inte glömma Gre-No-Li heller, tycker jag. De gjorde ju fantastiska grejer där nere, tillsammans med Kurre Hamrin och många andra. De banade vägen, verkligen, inte bara för oss svenskar utan för alla utlänningar i Italien, säger han.

140629 VM-laget 1994s Tomas Brolin under 20-års jubileumsmatchen mellan VM-laget 1994 och Motståndarlaget den 29 juni 2014 i Båstad. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Tomas Brolin ser även varmt på Zlatan Ibrahimovic, och i podden får han en fråga om deras relation.

– En fantastisk fotbollsspelare, säger han, innan han fortsätter:

– Jag har träffat honom några gånger, han har skrivit autografer till min son. Det var ett gäng år sen, men de få gånger vi träffas så pratar vi med varandra, i alla fall.

LÄS MER: Markus Näslund avslöjar orden från Mario Lemieux – som förändrade hela NHL-karriären: ”Jättebra råd”