Therese Johaug avslöjar vad hon avskyr mest hos svenska skidåkare – pekar nu ut två ”värstingar”

Therese Johaug har avslutat hela skidkarriären.
Därför kan norskan nu vara brutalt ärlig i sina åsikter.
Nu avslöjar 34-åringen vad hon avskyr mest med svenska skidåkare.

Den framgångsrika skidkarriären är officiellt över och Therese Johaug behöver inte längre ge sig ut i skidspåren för att pressa sin kropp till bristningsgränsen och nå nya medaljer. Men norskan ligger inte på latsidan för det utan är högaktuell med en nysläppt bok.

Johaugs missnöje

Norska skiddrottningen har rört upp en hel del känslor och kommit med flera avslöjanden i sin nya självbiografi ”Hela historien”, boken som sammanfattar hela hennes karriär. Johaug skriver också om det hon askyr mest hos svenska skidåkare och pekar framförallt ut två svenskor som hon stört sig på under karriären.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Therese Johaug, skidor
181022 Therese Johaug of Norway poses for a portrait during a press event on October 22, 2018 in Val Senales. Photo: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN / kod JE / 160345

Johaug ger sig in i debatten om längdåkare som åker på motståndarnas skidor och stavar bakifrån och hon är väldigt tydlig med sitt missnöje.
”Några av svenskarna ligger på värstinglistan”, skriver 34-åringen i boken enligt norska medier.

LÄS MER: Frida Karlsson chockas av helmärkliga uppgifterna om kärlekslivet – avslöjar nu sanningen om pojkvännen

Pekar ut svenskor

Det var när Sverige vann VM-guld på stafetten i Seefeld 2019 som Johaug skriver att Frida Karlsson åkte på Ingvild Flugstad Östbergs skidor flera gånger. Under loppet efter tog Norge revansch på 30 km fritt när Johaug vann VM-guld och Flugstad Östberg VM-silver men då var det Ebba Andersson som slog på både stavar och skidor.
”Flera gånger vände jag mig om skrek ’skit i att gå på min stav'”, skriver Johaug i boken.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Sverige, skidor
220212 Maja Dahlqvist, Frida Karlsson, Jonna Sundling and Ebba Andersson of Sweden pose with their bronze medals after the medal ceremony for women’s cross-country skiing 4×5 km relay during day 8 of the 2022 Winter Olympics on February 12, 2022 in Zhangjiakou. Photo: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / VG0239

Norska giganten menar att det här var typiskt just för de svenska åkarna och framförallt Frida och Ebba som hamnar på Johaugs osmickrande lista.
”Den typen av beteende har varit ett hett ämne senaste säsongerna och några av svenskarna är på värstinglistan. Jag tror självklart att de inte gör det medvetet. Jag har stor respekt för Ebba och Frida både som människor och skidåkare. Det är jättebra att ligga i rygg under skidlopp, men då måste man vara försiktig och inte förstöra för den framför”, skriver hon i boken.

”Synd om dem”

Den riktigt stora revanschen för norska skidlandslaget kom sedan två år senare under VM 2021 i Oberstdorf när Norge och Sverige gjorde upp igen i stafettsammanhang.
”Dagen innan stafetten fick vi veta att svenskarna hade för avsikt att ta med sig ’skumpa’ till stadion. Champagne, alltså. De hade även guldjackor redo. De verkade väldigt säkra på att de skulle försvara sitt guld från Seefeld, och ja, de var favoriter på pappret, men det var helt okej för oss”, skriver Johaug.

LÄS MER: Elvira Öberg ryter till efter fejkade bilderna i Norge – reagerar nu starkt: ”Det är väldigt synd…”

Vi, svenskar, minns den här stafetten med fasa då allt gick snett och ett uppenbart vallafiasko ledde till en bedrövlig sjätteplats medan Norge vann VM-guld.
”I tillfälligheternas spel jämnas mycket ut över tid. I Oberstdorf blev det snabbt uppenbart att rollerna var ombytta. Det är inte kul att ha hopplösa skidor och jag finner heller ingen glädje i att se konkurrenterna ha det. Det var helt enkelt synd om svenskarna. Vad som hände med ’skumpan’ som svenskarna tog med till stadion skämtar vi om än i dag. Revanschen var skön efter nederlaget två år innan”, skriver Therese Johaug i sin självbiografi.

Vad tycker du om Therese Johaugs ord om svenskorna? Dela artikeln och säg din åsikt!