Tomas Brolin avslöjar sanningen om den berömda frisparksvarianten i VM 94 – erkänner efter 30 år

I dag är det svensk fotbollshistoria som ingen glömmer.
Men nu avslöjar Tomas Brolin sanningen bakom den berömda frisparksvarianten i VM 1994.
– Med facit i hand så blev det ändå bra, säger han i dokumentären ”VM 94 – en sportsaga”.

Det är målet som verkligen har etsats fast i den svenska folksjälen. Ingen glömmer när Sverige mötte Rumänien i kvartsfinalen av fotbolls-VM 1994 och Blågult fick en frispark strax utanför straffområdet vid ställningen 0-0.

Brolin avslöjar

Mittfältskuggen Stefan Schwarz la bollen till rätta på gräset och det som hände därefter är ren och skär idrottshistoria i vårt avlånga land. Lagkamraten Tomas Brolin tog en löpning bakom försvarsmuren men istället för att skjuta på mål hoppade Schwarz över bollen och Håkan Mild passade till en djupledslöpande Brolin.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Sverige, VM 94
940710 Fotboll, VM, VM 94, 1994, Sverige – Rumänien: Kennet Andersson, Sverige, jubel. © Bildbyrån – VM94

Rumänerna förstod ingenting och bara sekunder senare låg bollen i målet och svenskarna jublade vilt. Frisparksvarianten från VM 94 blev berömd i hela världen och svenskarnas genidrag hyllades stort.

LÄS MER: Tomas Brolin avslöjar den tuffaste han mött – nobbar Maldini, Baresi och Maradona(!): ”Han var stenhård”

”Skrek i örat”

Men 29 år senare erkänner nu huvudrollsinnehavaren själv sanningen bakom frisparksmålet som egentligen var ett misstag, se den igen här nedanför.
– Tommy Svensson hittade den här frisparksvarianten då vi i Parma provade den tidigare under året, han antecknade den i sin bok och tog fram den några dagar innan Rumänien-matchen. Vi visste att spioner tittade på våra träningar så vi ville inte ens prova den, utan vi snackade bara om hur vi skulle göra den. Och om vi skulle få ett läge så skulle vi prova den, berättar Tomas Brolin i dokumentären ”VM 94 – en sportsaga”.
– Men det roliga i det hela är att jag skulle passa bollen snett inåt bakåt.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Tomas Brolin, Sverige, VM 94
940710 Fotboll, VM, VM 94, 1994, Sverige – Rumänien: Tomas Brolin, Sverige, jubel. © Bildbyrån – VM94

Målkungen Kennet Andersson minns också tillbaka och berättar om sin oväntade reaktion efter att Brolin gjort mål.
– Tittar man i efterhand så ser man att vi är ganska många som fyller på i straffområdet. Vi vet att bollen ska in framför mål, säger den förre landslagsanfallaren i dokumentären.
– Han skulle inte skjuta på mål där, han skulle inte göra mål. Jag sprang fram till honom efter målet och skrek i hans öra: ”Du gjorde fel! Du skulle spela in den framför mål”.

LÄS MER: Här är nya världselvan för VM 1994 och två(!) svenskar tar plats – men Tomas Brolin snuvas helt: ”Hyfsad elva”

Erkänner fel

Brolin erkänner sitt misstag och berättar varför han gjorde som han gjorde den där sommardagen för 30 år sedan, se frisparken igen här nedanför.
– Det kommer en tre-fyra-fem hungriga vargar därinne i mitten som är beredda på att jag ska passa in bollen, men jag tycker ju att jag har öppet mål och tänker: ”Shit, här kan jag göra mål själv”. Då sköt jag istället!, säger Brolin med ett skratt.
– Med facit i hand så blev det ändå bra.

Det kan man lugnt säga, då målet bidrog till att ta matchen till straffläggning där Sverige vann och gick vidare till VM-semifinal. Som vi alla vet slutade det med ett bragdartat VM-brons för Blågult och Tomas Brolin blev uttagen till världslaget som en av VM:s allra bästa spelare.

Kommer du ihåg frisparksvarianten i VM 94? Dela artikeln och visa andra!

Se frisparken: