Tomas Brolin avslöjar den tuffaste han mött – nobbar Maldini, Baresi och Maradona(!): ”Han var stenhård”

Tomas Brolin är en av svensk fotbolls största hjältar.
Och han har spelat mot några av världens bästa spelare genom tiderna.
Nu pekar svensken ut vem som varit allra tuffast att möta på fotbollsplanen.

Blott 28 år gammal tvingades Tomas Brolin ta det tuffa beslutet att avsluta fotbollskarriären för gott. Men innan dess hann han uppleva så oerhört mycket på gräsplaner runt om i världen.

Brolins karriär

Det allra största var så klart det bragdartade VM-bronset med Sverige 1994 och Brolin blev välförtjänt uttagen till världslaget för sin imponerande insats i turneringen. ”Näsvikens Maradona” vann dessutom UEFA-cupen, Cupvinnarcupen och tilldelades Guldbollen två gånger, som Sveriges främsta fotbollsspelare.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Tomas Brolin, fotboll
Fotboll, proffs: Tomas Brolin, Parma. © Bildbyrån – Dia

Han slog igenom hos GIF Sundsvall och IFK Norrköping innan flyttlasset gick ut i världen och till Italien. Det var hos Parma som Brolins karriär blomstrade och där han spelade som allra bäst.

LÄS MER: Tomas Brolin öppnar nu för att återvända till fotbollen – 25 år efter att karriären avslutades: ”Har lite idéer…”

Mot Maradona

Under tiden i Italien mötte Brolin några av världens bästa spelare genom tiderna. Då Serie A ansågs som den allra bästa ligan under början på 90-talet.
– Ja, det var otroligt många bra spelare i ligan. Även om jag inte tänkte så mycket på det då heller. Det är klart att Milan och Juventus alltid var tuffa att möta. Milan vann mest under mina år i Italien och hade spelare som Paolo Maldini, Franco Baresi, Ruud Gullit och Marco van Basten. Roberto Mancini och Gianluca Vialli i Sampdoria var också fantastiska spelare, berättar Tomas Brolin för SportExpressen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Tomas Brolin, fotboll
940202 Fotboll, Supercupen, final, Milan – Parma, 0-2: Tomas Brolin, Parma jublar med pokalen efter segern. Foto: BILDBYRÅN / 17604

Sedan fanns det också en viss Diego Maradona på den tiden. Tomas Brolin mötte storstjärnan redan under sin tredje match under första säsongen i Serie A, då Parma lyckades besegra ett favorittippat Napoli med 1-0.

LÄS MER: Tomas Brolin pekar ut tidernas bästa svenska spelare – med en viktig påminnelse: ”Man får inte glömma det”

”Var tuffast”

Men det är ändå inte stora legendarer som Maradona, Baresi, Maldini eller van Basten som svensken väljer ut när han ska utse den allra tuffaste motståndaren från karriären. Istället blir det hårdföre backen Jürgen Kohler som spelade i Juventus på den tiden.
– Han var tuffast, han kunde kapa dig vid knäna. Mot honom gällde det att tänka lite snabbare och hoppa lite högre. Han var stenhård, en spelare ur det gamla gardet, men också en duktig fotbollsspelare, säger Brolin till kvällstidningen.

När det kommer till tuffaste publiken som han ställts mot så blir det ett självklart val för Brolin.
– Det var i Neapel. Det var alltid speciellt att möta Napoli. Där gick man inte ut på gatorna när man var bortalag, där höll man sig bara på ett hotell som låg avsides, sen var det buss och snabbt in på arenan. Publiken kastade mynt och grejer och det var nog bara där jag var med om det i Italien, säger han i intervjun.

Vad tycker du om Tomas Brolins karriär? Dela artikeln och säg din åsikt!