Thomas Ravelli om när han fick ett äpple i huvudet – och fick Råsunda att explodera

Thomas Ravelli om när han fick ett äpple i huvudet – och fick hela Råsunda att fullständigt explodera

Thomas Ravelli är mest känd för straffräddningen mot Rumänien 1994.
Men sju år tidigare gjorde han något liknande.
Den gången mot Italien – med en räddning som fick arenan att fullkomligen explodera.

När någon nämner straffspark och Thomas Ravelli kommer nog de flesta osökt att tänka på målvaktens räddningar från Rumänien-matchen 1994. Men Thomas Ravelli visade redan innan dess på sina magnifika reflexer.

Ställdes mot Italien

I kvalet till EM 1988 ställdes Sverige inför ett stenhårt test. Sommaren 1987 kom stornationen Italien på besök, en match som skulle få en väldigt speciell touch.

Foto: Bildbyrån

40 000 åskådare hade samlats på nationalarenan Råsunda i Solna utanför centrala Stockholm. Och Thomas Ravelli skulle visa sina makalösa straffkunskaper.

En italienare gick ner i straffområdet, vilket på reprisen såg ut att vara en filmning. Publiken på plats blev alldeles till sig och började kasta saker in på planen.

”Fick ett äpple i huvudet”

Ravelli minns ögonblicket väl.
–Straffen var feldömd. Tittar man nära så ser man att jag är på bollen samtidigt och tar spelaren strax efter. Det blev ett himla liv efter händelsen, de kastade grejer och jag fick ett äpple i huvudet, berättar Ravelli för Sportbibeln.

Efter ett långt avbrott kunde Roberto Mancini stega fram för att slå straffen. Ravelli stod kvar, läste italienaren som en öppen bok och tog straffen.

Extasen på läktarna visste inga gränser när Råsunda fullkomligen exploderade.
– Det där uppfattar man inte själv tror jag. Jag gjorde inte det i alla fall. Man är så fokuserad på det man ska göra så man stänger av allting annat, säger Ravelli och fortsätter:
– Det är ju en fantastisk känsla när man presterat någonting utöver det vanliga. Glädjen är så oerhört stark och man skärmar av sig allt runt omkring sig.

”Fantastisk känsla”

Sverige kunde genom Peter Larsson göra 1-0 och se till att vinna kvalmatchen. Tyvärr räckte det inte hela vägen till EM-slutspelet i Tyskland utan Sverige fick vänta till VM 1990 till att delta i nästa mästerskap.

Foto: Bildbyrån

Även fast straffen mot Italien för många var det första stora ögonblicket de fick se med Ravelli.

Men några år innan dess hade han faktiskt gjort något liknande, berättar han.
– Det var en fantastiskt skön känsla att ta den mot Italien. Men jag hade tagit en straff mot Portugal innan också, 1984 tror jag. Jag var ju rätt duktig på straffar och tog straffar i klubblaget. Hade en förkärlek för att kunna ta de där bollarna, säger Ravelli till Sportbibeln.

Dela för att hylla landslagshjälten Thomas Ravelli!

[arve url=”//csp.screen9.com/iframe/7Ys1ypX3BXvOufVUu2wQfVJj1b4kZwnURl5wAumAFjxOx5CpQvvASd5Jcmci_e09?autoplay=1&mute=1″ aspect_ratio=”1:1″ /]

LÄS MER: Thomas Ravelli om den mörka baksidan av fotbollskarriären: ”Det var obehagligt”

Thomas Ravellis drömelva är en våt dröm för alla fotbollsälskare