Sven-Göran Eriksson öppnar upp om hatet han fått utstå – och ger sedan bästa svar på tal: ”Sanningen är att…”

Sven-Göran Eriksson hyllas av hela fotbollsvärlden.
Men det fanns också en tid då han fick ta emot kritik och hat.
– Det var lite dumheter, erkänner ”Svennis” för Expressen.

Under helgen som var fick Sven-Göran Eriksson sin dröm uppfylld när han fick leda favoritlaget Liverpool i en uppvisningsmatch. Ett fullsatt Anfield sjöng ”You’ll never walk alone” för svenske tränarikonen och hyllades med stående ovationer.

Hat mot Svennis

”Svennis” har fått ta emot hela fotbollsvärldens hyllningar sedan beskedet att han drabbats av obotlig cancer och i bästa fall har ett år kvar att leva. Många engelsmän har också insett att de varit alldeles för hårda mot svensken som fick ta emot både kritik och hatunder sin tid som förbundskapten för England.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Sven-Göran Eriksson, fotboll
Former England manager Sven-Goran Eriksson applauds the crowd after an exhibition soccer match between Liverpool Legends and Ajax Legends at Anfield Stadium, Liverpool, England, Saturday March 23, 2024. Former England boss Eriksson, who is a lifelong Liverpool fan, disclosed his terminal cancer diagnosis in January. (AP Photo/Jon Super) TH139

Mångårige fotbollsreportern Martin Lipton minns hur Eriksson blev hårt utsatt i engelska medier och ”Sven var alltid en gentleman även under de tider då han behövde hantera de mest högljudda och kritiska journalisterna”.
– Sanningen är också att, så som allting utvecklades, så gjorde han ett mycket bättre jobb än vad vi gav honom kredd för under hans tid som förbundskapten, säger engelsmannen till Expressen.

Älskad i England

Men Svennis vill inte hålla sig kvar i det dåliga och svarar på bästa sätt om hatet han fick utstå i England.
– Det var lite dumheter emellanåt, men jag hade många supportrar då också, så det är alltid roligt att komma tillbaka till England, säger han till kvällstidningen och uppskattar alla fina ord han fått från sitt andra hemland på de brittiska öarna.
– Jag är oerhört glad, och har sådan tur, att allt som som jag har gjort bra, det hyllas nu när jag fortfarande lever. Det är inte normalt. Man måste dö och gå på sin egen begravning innan folk får berätta hur bra man var.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Sven-Göran Eriksson, fotboll
240122 Sven-Göran Eriksson intervjuas under Idrottsgalan den 22 januari 2024 i Stockholm. Foto: Maxim Thore / BILDBYRÅN / kod MT / JZ0490

David Davies, tidigare kommunikationschef för engelska fotbollförbundet (FA), är inte alls förvånad över hur omtyckt Svennis fortfarande är i England.
– Det fanns en tid då Sven var en av Englands mest älskade män, om inte Englands mest populära man. Jag kommer ihåg att Sven fick kritik av engelska journalister för att han lämnade ligamatcher innan slutsignalen gått. Han var där och tittade på potentiella landslagsmän, men journalisterna tyckte att han var lat när han gick tidigt. Sanningen är att jag tjatade på honom att vi skulle gå innan domaren blåste av så att vi skulle hinna till vår bil innan alla fans omringade honom. Han pratade ju med alla och gav alla tid, så vi kom aldrig därifrån, säger engelsmannen till tidningen.
– Och det spelade aldrig någon roll även om vi gick i förtid för han fastnade ändå alltid hos någon supporter på väg ut, som Sven behandlade med respekt. Så Sven fick kritik för att han åkt hem, men han var i själva verket kvar på arenan och pratade med supportrar jättelänge.

Visst förtjänar tränarikonen ”Svennis” alla hyllningar? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: När ”Svennis” utsåg sin drömelva inför hela England – svenskens medverkan får alla att tappa hakan

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev