Supertalangen Roony Bardghji uttagen till A-landslaget för första gången – här är hela svenska januaritruppen

Supertalangen Roony Bardghji uttagen till A-landslaget för första gången – här är hela svenska januaritruppen

Roony Bardghji får äntligen chansen i landslaget.
Eller?
Svensk fotbolls största framtidslöfte kan bli ett offer för sin egen framgång.

Går FC Köpenhamn vidare i Champions League är risken stor att klubben inte låter honom åka med på januariturnén till Cypern.

Roony Bardghji, nyligen fyllda 18, har gjort succé i FCK under hösten. Han fick ett påtagligt internationellt erkännande när han med ett klassmål sänkte (4–3) Manchester United hemma på Parken.

Dessutom har han producerat sju mål i danska ligan.

Artikeln fortsätter nedanför.

Förre förbundskaptenen Janne Andersson fick kritik för att han inte plockade med supertalangen i EM-kvaltruppen mot Azerbajdzjan och Estland i november. Bardghji var själv överraskad och uttalade sig i intervjuer undrande vad som krävdes för att få en plats.

Nu är Andersson borta och U21-chefen Daniel Bäckström har tillfälligt tagit över som förbundskapten. Om inte förbundsledningen – med nya generalsekreteraren Andrea Möllerberg i spetsen – hinner vaska fram en permanent ersättare lagom till avresan leder Bäckström landslagslägret på Cypern.

Dit flyger landslaget den 3 januari. Men om Roony Bardghji finns med i truppen då återstår att se.

Njugg inställning

FCK har tidigare haft en mycket njugg inställning till att släppa svenska spelare till januariturnéer. Dels för att de har krockat med klubbens egen verksamhet, dels för att klubben inte har någon som helst skyldighet.

Artikeln fortsätter nedanför.

Turnén med tillhörande landskamper sker utanför sanktionerade landslagsdatum. Daniel Bäckström är medveten om risken att FCK stoppar Bardghji.
– FCK har sagt vi kan kalla spelarna, sedan får vi avvakta och se vad som händer. Jag är väldigt glad att FCK sagt att han är tillgänglig i det här läget, säger han.

På tisdag i nästa vecka spelar FC Köpenhamn en direkt avgörande match mot Galatasaray hemma på Parken. Seger i matchen garanterar en plats i Champions Leagues åttondelsfinal i februari, en tredjeplats i gruppen betyder vidare spel i Europa League. Har FCK Europaspel att se fram emot senare i vinter minskar chansen betydligt att klubben släpper Bardghji och Jordan Larsson, även han uttagen.

Nordsjälland är en dansk klubb som direkt sade nej till att släppa spelare. Benjamin Nygren och Daniel Svensson var båda aktuella för vinterturnén.

”Fan, vad kul”

Daniel Bäckström pratade med Roony Bardghji så sent som i måndags.
– Han ser jättemycket fram emot att förhoppningsvis få till det och att han reser med oss i januari.

”Fan, vad kul” var Bardghjis reaktion på uttagningen, enligt Bäckström.
– Han är extremt taggad. Jag har känt Roony och kunnat jobba med honom i ungefär ett år. Det jag tycker har varit häftigt med Roonys utveckling, om jag backar till mars-april när jag besökte honom första gången, så satt han på bänken och sade ”jag vill bara ha chansen och visa vad jag går för här i FCK”.
– Är det något han klarat av att göra är att backa upp det snacket under hösten som har gått, att kunna spela den fotboll han har gjort, dels i klubblaget, dels i U21-landslaget, säger Bäckström.

A-landslagsspelarna Filip Helander, Samuel Gustafson och Viktor Claesson var samtliga aktuella men får välbehövlig semester.

Truppen är en blandning av unga och mer erfarna spelare. I den senare kategorin ingår Niklas Hult, Nahir Besara, Anton Salétros och Isaac Kiese Thelin.

LÄS MER: Lagkamraten avslöjar det som Zlatan Ibrahimovic aldrig vågat berätta själv – så lurade Ibra polisen med tre ord

Januaritruppen:

Målvakter
Oliver Dovin, Hammarby
Noel Törnqvist, Mjällby
Jacob Widell Zetterström, Djurgården

Försvarare
Samuel Dahl, Djurgården
Noah Eile, Malmö FF
Victor Eriksson, IFK Värnamo
Victor Larsson, do
Niklas Hult, Elfsborg
Johan Karlsson, Kalmar FF
Markus Karlsson, Hammarby
Edvin Kurtulus, do
Jesper Tolinsson, IFK Norrköping

Mittfältare/anfallare
Erik Ahlstrand, Halmstad
Taha Ali, Malmö FF
Roony Bardghji, Köpenhamn
Lucas Bergvall, Djurgården
Nahir Besara, Hammarby
Armin Gigovic, Midtjylland
Jordan Larsson, Köpenhamn
Samuel Leach Holm, Djurgården
Sebastian Nanasi, Malmö FF
Oskar Pettersson, IFK Göteborg
Otto Rosengren, Malmö FF
Anton Salétros, AIK
Momodou Sonko, Häcken
Isaac Kiese Thelin, Malmö FF

Lägret pågår i Pafos på Cypern 3–13 januari. Landslaget möter Estland den 12 januari. Målet är att få till ytterligare en landskamp.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev