STORT GRATTIS: Sven-Göran Eriksson fyller 76 år i dag – och får den vackraste hyllningen av Torbjörn Nilsson

STORT GRATTIS: Sven-Göran Eriksson fyller 76 år i dag – och får den vackraste hyllningen av Torbjörn Nilsson

Sven-Göran Eriksson är en av svensk fotbolls största.
I dag hyllar vi tränarikonen ”Svennis” på 76-årsdagen.
Och Torbjörn Nilsson säger det som alla måste höra om honom.

Han är en av våra främsta fotbollstränare genom tiderna. Sven-Göran Eriksson gjorde storsuccé i både Degerfors och IFK Göteborg innan han lämnade svensk fotboll för alltid och erövrade Europa.

Svennis karriär

Efter att ha vunnit Uefacupen med Blåvitt tog ”Svennis” steget till Portugal och storklubben Benfica. Det blev starten på en alldeles fantastisk tränarkarriär som lett till framgångar i storklubbar som Roma, Fiorentina, Sampdoria, Lazio, Manchester City, Leicester och landslagen England, Mexiko och Elfenbenskusten.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Sven-Göran Eriksson, Svennis
240122 Sven-Göran Eriksson efter Idrottsgalan den 22 januari 2024 i Stockholm. Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN / kod MT / JZ0490

Men den senaste tiden har svenska folket fått följa hans kamp mot cancer. I början av 2024 avslöjade Eriksson att han bara har ett år kvar att leva och sedan dess har hyllningarna strömmat in från hela fotbollsvärlden.

Nilsson hyllar

I dag fyller tränarikonen 76 år och då förtjänar han att hyllas igen för sin makalösa karriär. Nu öppnar legendaren Torbjörn Nilsson, utsedd som Svennis stora favoritspelare, upp om Sven-Göran Erikssons storhet och med de allra vackraste orden.
– Jag är väldigt glad för att ha fått uppleva honom som ledare. Han har betytt otroligt mycket, både som spelare och ledare, säger han i Olof Lundhs podcast.
– Du sprang för honom, allt vi gjorde var för honom och det bevisar att man är en bra ledare. Han är väldigt diplomatisk, han är väldigt smidig och han får alla med sig på något sätt. Sen kan jag inte säga vad det är som gör att han får alla med sig, men jag tror att det är medinflytandet och att alla känner att de behövs.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Sven-Göran Eriksson, Svennis
191111 Prisutdelare Torbjörn Nilsson och Olof Lundh med Sven-Göran Eriksson poserar för porträtt med Fotbollskanalens Hederspris under Fotbollsgalan den 11 november 2019 i Stockholm. Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån /180147

Nilsson är full av beundran för Svennis egenskaper som tränare, vilket gjort honom till den mest framgångsrike i svenska fotbollshistorien.
– Det är en sak att det kanske fungerar i Sverige, men det finns ingen annan svensk tränare som har haft sådana framgångar som han hade. Var du överraskad eller var det givet? – Inte givet, men att han skulle få framgångar var jag ganska övertygad om. Sen trodde jag när han fick ett bakslag i Roma, han kom till ett lag med massor av stjärnor som inte ville spela som han tyckte, då såg man kanske en farhåga att han skulle flytta hem snart. Men han hamnade i Benfica igen och fick räta upp karriären igen, säger han till podden.

LÄS MER: Hela fotbollsvärldens vackra hyllningar till bortgångne ”Kurre” Hamrin går rakt in i hjärtat: ”En av våra största”

Torbjörn Nilsson tycker det är synd att Sven-Göran Eriksson aldrig blev förbundskapten för Sverige. Då han är övertygad om att Svennis hade kunnat hantera storstjärnan Zlatan bättre än vad Lars Lagerbäck och Erik Hamrén gjorde.
– Jag tror att status är väldigt viktigt och Svennis hade en stjärnstatus, den var kanske till och med större än Zlatans, så det tror jag, säger han i intervjun med Lundh.

Dela artikeln för att gratulera Svennis på födelsedagen!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev