STORT GRATTIS: Roland Nilsson fyller 60 år i dag – nu avslöjar VM 94-hjälten sitt favoritlag

Roland Nilsson är en riktig legendar inom svensk fotboll.
I dag hyllar vi VM 94-bronshjälten på sin 60-årsdag.
Och ”Rolle” avslöjar vilket som är hans favoritlag.

Det är få svenska fotbollsspelare som kan mäta sig med Roland Nilsson långa och framgångsrika karriär. Han spelade elitfotboll i hela 25 år och har sedan dess fortsatt som tränare för flera olika svenska klubbar genom åren.

Nilssons karriär

Allting började i Helsingborgs IF på 80-talet innan karriären gick vidare till svenska storklubben IFK Göteborg och jakten på titlar. Pålitlige högerbacken ”Rolle” skulle komma att vinna fyra SM-guld, en Uefacupen-titel, en ligacuptitel, VM-bronset 1994 och Guldbollen som Sveriges bästa fotbollsspelare 1996.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Roland Nilsson, fotboll
960222 Fotboll, Sverige, Landslagsturné, Hongkong, Sverige – Japan, 1-1, 5-4 efter straffläggning: Roland Nilsson, Sverige jublar med pokalen. Foto: BILDBYRÅN / 19443

Svenske legendaren hade flera fina år i England för klubbarna Sheffield Wednesday och Coventry samt ett par återkomster till Helsingborg också innan han avslutade karriären i Gais 2006. Nilsson var given som högerback i det svenska A-landslaget under hela 14 år (1986-2000) och nådde hela 116 landskamper, där bragdsommaren 1994 så klart sticker ut mest under tiden i Blågult.

”Rolle” tillbaka

Efter spelarkarriären har vi fått se Roland Nilsson tränare i Gais, Malmö FF, danska FC Köpenhamn och IFK Göteborg – där det har blivit ett SM-guld 2010 som främsta merit. Han har dessutom varit förbundskapten för svenska U17- samt U21-landslaget och är i dag tillbaka i Allsvenskan och svensk fotboll igen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Roland Nilsson, fotboll
170811 Roland Nilsson, förbundskapten för Sveriges U21-landslag i fotboll, poserar för ett porträtt den 11 augusti 2017 i Falkenberg. Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån / kod DS / 59143

Nyligen kom beskedet att Rolle kliver in i BK Häckens ledarstab för en specialroll med fokus på att utveckla försvarsspelare. Det innebär hans femte klubb i Sverige och faktiskt det tredje göteborgslaget i karriären men efter alla olika klubbadresser så undrar man självklart vilket som är hans största favoritlag.

Hans favoritlag

Det finns en given favorit när Nilsson får frågan om vilket lag hjärtat klappar mest för utanför Sveriges gränser.
– Manchester United, säger han i en gammal intervju med Fotbollskanalen.

LÄS MER: Janne Andersson avslöjar hemliga historien om Zlatan Ibrahimovic – som säger allt om ”Ibra”: ”Gick fram till…”

Anmärkningsvärt att han inte väljer någon av sina gamla klubbar Sheffield Wednesday eller Coventry.
– Jo det är klart, men om man räknar sedan barnsben är det United.

Roland Nilsson får även utse bästa spelare genom tiderna, både utomlands och i Sverige.
– Pelé när jag var jätteliten, sedan Maradona, sedan Zidane. Har ingen direkt favorit av svenska spelare, finns många att plocka, säger han i intervjun som gjordes 2010.

Dela artikeln för att gratulera Roland Nilsson på 60-årsdagen!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev