STORT GRATTIS! Martin Dahlin fyller 56 år i dag – och avslöjar det mest oväntade om VM 94: ”Jag har aldrig…”

Svenska folket glömmer aldrig fotbolls-VM 1994.
I dag hyllar vi en av de stora bragdhjältarna på 56-årsdagen.
Och Martin Dahlin avslöjar det allra mest oväntade om VM 94.

Den där oförglömliga VM-sommaren 1994 kommer för alltid leva kvar hos alla svenskar. När ett gäng blågula fotbollsspelare chockade hela världen och grävde brons i USA.

Hjälten Dahlin

En av de stora hjältarna under bragden i fotbolls-VM 1994 var anfallaren Martin Dahlin. Han kom till VM i USA som en skyttekung och hade öst in mål för både Malmö FF och Borussia Mönchengladbach.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Martin Dahlin, fotboll
940703 Fotboll, VM 94, Sverige – Saudiarabien, 3-1: Jubel, Martin Dahlin, Sverige. © Bildbyrån – VM94

Dahlin gjorde dessutom sju mål i VM-kvalet för Blågult och var den givna stjärnspelaren längst fram i anfallet. Han skulle heller inte göra någon besviken med fyra mål och tre assist på fem matcher i VM-slutspelet, men blev ändå överglänst av anfallskollegan Kennet Andersson som briljerade med fem fullträffar under VM.

Minns VM 94

30 år har gått sedan den fantastiska VM-sommaren 1994 och Martin Dahlin minns den fortfarande väl.
– För mig är ett VM det största man kan vara med om. Det känns på något sätt otroligt att man fått vara delaktig, berättar han i en intervju med Dagens Nyheter.
– Det är svårt att ta ut någon enskild detalj. Det handlar mer om helhetsintrycket. Det var en drömupplevelse. Vi hade ett förbaskat starkt lag, vi hade slagit ut Frankrike i kvalet. Och sättet vi gjorde det på i VM är jag väldigt stolt över. Vi utmanade de bästa, och vi gjorde det inte med gnetspel, utan med anfallsfotboll. Det var underhållande att se oss spela.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Martin Dahlin, fotboll
081117 Fotboll, Fotbollsgalan 2008: Martin Dahlin © Bildbyrån – 81373

Men hur kunde det gå så bra egentligen? Dahlin förklarar att de hade ett väldigt bra lag och framförallt en mycket fin gemenskap.
– Jag tror det var nyckeln till framgången, att vi fungerade som grupp. Sedan var det givetvis oerhört viktigt att stommen från EM 1992 fanns kvar. Det var ett stort plus, de två åren vi fått på oss att bygga vidare. Om jag minns rätt hade vi den yngsta truppen i VM, säger han i intervjun.

LÄS MER: Martin Dahlin avslöjar genidraget för att överleva busarnas tokkapningar: ”Hoppade med båda fötterna in i hälsenan”

Trots att det gått så många år sedan Sverige överträffade alla förväntningar och vann ett VM-brons så avslöjar Martin Dahlin det allra mest oväntade. 
– Faktum är att jag aldrig har sett någon av VM-matcherna i sin helhet, bara highlights med målen, säger han till dagstidningen.

Dela artikeln för att gratulera Martin Dahlin på födelsedagen! 🎉

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev