Landslagsikonen Martin Dahlin avslöjar vem som var hans tuffaste motståndare: ”Han var bäst i världen”

Han är en riktig ikon inom svensk landslagsfotboll.
Nu avslöjar Martin Dahlin vem som var hans tuffaste motståndare under karriären.

Martin Dahlin var verkligen en äkta målgörare, och han är en av svensk fotbolls främsta anfallare någonsin. Han snittade nästan ett halvt mål per match i den blågula tröjan, vilket är ett sanslöst imponerande facit.

Otroliga karriären

Främst känd är ju Dahlin för den fantastiska sommaren han hade under 1994, då han var en starkt bidragande orsak till svensk herrfotbolls kanske största bedrift någonsin, då det blev brons i mästerskapet. Dahlin låg bakom den viktiga kvitteringen mot Kamerun, han gjorde två mål mot Ryssland och även ledningsmålet mot Saudiarabien i åttondelsfinalen. Totalt gjorde han hela fyra mål och tre assist i turneringen.

940703 Fotboll, VM 94, Sverige – Saudiarabien, 3-1: Jubel, Martin Dahlin, Sverige. © Bildbyrån

Men redan året dessförinnan vann han Guldbollen i Sverige, bland annat efter att ha gjort hela sju mål i VM-kvalet, och han var en absolut nyckel till att Sverige över huvud taget tog sig till mästerskapet. Under tränaren Tommy Svensson var verkligen Dahlin en anfallare i världsklass, och han gjorde även stora avtryck i Bundesliga med Borussia Mönchengladback, där han spelade från 1991 till 1996.

Avslöjar den tuffaste han mött

Dahlin gjorde även sejourer i Italien och England, och han hann med att möta några riktiga kultlirare, med tanke på hur många matcher det blev i Blågult och ute i Europa. I Radiosportens dokumentär ”Matchen”, som handlar om Sveriges VM-match mot Ryssland 1994, så får Dahlin frågan om vem som egentligen är den tuffaste mittbacken han någonsin mött.

940703 Fotboll, VM 94, Sverige – Saudiarabien, 3-1: Jubel, glädje, Martin Dahlin, Sverige. © Bildbyrån

Svaret: Den tyske mittbacksgeneralen Jürgen Kohler.

– I EM 1992 mötte vi Tyskland i semifinalen, och då fanns en tysk mittback som hette Jürgen Kohler. Han spelade i Bayern München, Juventus och Dortmund. Han var väl sex-sju år äldre än mig och fanns det någon som kunde hålla ordning på mig så var det han, både i Tyskland och i landslaget. Han var otroligt duktig. Han var väl på sin tid världens bästa mittback Han blev världsmästare med Tyskland 1990, och sen final 1992, och han vann allt som man kunde vinna med sina klubblag. Så Jürgen Kohler var en otroligt stor, stark, atletisk och snabb mittback. Otroligt skicklig, säger han.

LÄS MER: Engelska stjärnans ärliga ord – avslöjar sanningen om vad som hände innan straffarna och rasar mot ikonen

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!