Stora bakslaget för Sverige mitt under fotbolls-EM – nya beskedet bekräftar det som alla anat om Blågult

Fotbollsfest i Tyskland.
Samtidigt drabbas Sverige av ett bakslag.
Blågult har inte varit sämre – på sju år.

Europas bästa länder gör just nu upp i Tyskland och det är fest på både gatorna och arenor. Länder som Albanien, Georgien och Slovenien är med i mästerskapet – men inte Sverige. Blågult missade att kvala in till EM efter ett rejält fiasko i kvalet.

Nya tappet

Janne Andersson misslyckades med att ta Sverige till ett stort mästerskap för andra gången i följd, efter att även ha missat VM i Qatar 2022. Trots att Sverige har stjärnor som Alexander Isak, Dejan Kulusevski och Viktor Gyökeres har de bra resultaten uteblivit, och utöver mästerskapsmissarna har det även blivit fiasko i Nations League, där Sverige framöver spelar i C-division.

Och nu kommer kvittot på Sveriges usla form. Fifa släppte under torsdagen sin världsranking för landslagen på herrsidan, och samtidigt som Argentina är kvar som etta efter vinsten i VM 2022 så tappar Sverige rejält på rankningen. Efter två missade mästerskap och Nations League-debaclet så tappar Sverige en plats på rakningen, till 28:e.

Sämst på sju(!) år

Det betyder att Sverige ligger efter nationer som Sydkorea och Australien, som traditionellt inte är kända för sitt fotbollsspelande. Placeringen råkar dessutom vara Sveriges sämsta på den officiella rankinglistan sedan 2017, för sju år sedan, då man låg på en 34:e plats.

240608 Alexander Isak of Sweden looks dejected during the international friendly football match between Sweden and Serbia on June 8, 2024 in Stockholm. Photo: Jesper Zerman / BILDBYRÅN

Nu finns förhoppningar om att Jon Dahl Tomasson, Sveriges nya förbundskapten, återigen ska lyfta Blågult både resultatmässigt och på rankinglistan. Men dansken har inte fått den bästa starten på sitt nya tränaruppdrag. Sverige har förlorat tre av fyra sedan han tog över som förbundskapten, men han väntar fortfarande på att leda Sverige i en tävlingsmatch.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev