Olof Mellberg väcker starka åsikter med sina oväntade ord i TV4 – förre landslagskollegan slår nu tillbaka: ”Det är respektlöst”

Olof Mellbergs ord i TV4 har väckt oanade reaktioner.
Den förre landslagskollegan John Alvbåge är rejält uppretad.
– Det blir tragikomiskt och respektlöst, säger han till Expressen.

Det var under Danmarks premiärmatch mot Slovenien i fotbolls-EM som TV4-experten Olof Mellberg utryckte sig aningen märkligt. När den slovenske världsmålvakten Jan Oblak räddade en nick från Rasmus Höjlund tyckte Mellberg inte att det var en särskild svår räddning.

Mellbergs ord

TV4-experten menade mer att han blir träffad av bollen, snarare än aktivt räddar den. Den fick den förre målvakten och tidigare landslagskollegan John Alvbåge att reagera starkt.
”Moahahahaha detta på en block/närskott från 1 m. Vad är Oblaks jobb/yrke då Olof? Jo, att bli träffad att stå i vägen för bollen. Herregud, inställningen till målvakter generellt är ofta tragikomisk”, skriver målvaktsprofilen på X.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Olof Mellberg, fotbolls-EM
Olof Mellberg är TV4-expert under fotbolls-EM. FOTO: TV4

Alvbåge vill betona att det här inte är kritik riktat mot bara Olof Mellberg. Utan att målvakter ofta hamnar i skymundan när det kommer till fotbollsexperter.
– Det här är så klart inget illa menat mot Mellberg. Men i just det här fallet lät det bara så konstigt, säger han till Expressen.
– Att göra en sån räddning, från en meters håll… Det är en riktigt stor räddning.

Alvbåges kritik

Alvbåge blir irriterad när målvakter inte lyfts fram mer i tv-analyser och försöker att ta fajten på sociala medier, för att lyfta fram och hylla den utsatta positionen.
– Det är jämförbart med ett väldigt snyggt och tekniskt väl utfört mål. Då är det inte ofta man uttalar sig på det viset, om man vänder på det. Man kan alltid dissekera en räddning. Att bara nonchalera ett väl utfört målvaktsarbete, det blir lite respektlöst mot yrkesgruppen, säger han till kvällstidningen.
– Som du hör så lyfter jag gärna svärdet för målvakterna.

Artikeln fortsätter efter bilden.

John Alvbåge, fotboll
230325 Sarpsborg 08s målvaktstränare John Alvbåge efter träningsmatchen i fotboll mellan IFK Göteborg och Sarpsborg 08 den 25 mars 2023 i Göteborg. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / COP 89 / MI0448

Den förre allsvenska målvakten, med förflutet i Örebro SK och IFK Göteborg, tycker att det är oerhört viktigt att få en förståelse för spelaren längst bak mellan stolparna.
– När barn och ungdomar, som funderar på att bli målvakt, märker att det snackas illa om målvakter på läktarna och på sociala medier, då kanske de drar sig från att ställa sig mellan stolparna. Och det är synd. Man kanske tappar många ur kommande generation, säger Alvbåge i intervjun.

Vad tycker du om kritiken mot Olof Mellbergs ord? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Janne Anderssons oväntade ord i SVT som får alla att undra – efter att André Pops vägrat ge sig: ”Det hänger i luften”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev