Oväntade kritiken mot Zlatan Ibrahimovic(!) – mitt under damernas fotbolls-VM: "Undra vad han tycker"

Oväntade kritiken mot Zlatan Ibrahimovic(!) – mitt under damernas fotbolls-VM: ”Undra vad han tycker”

Sverige har imponerat under fotbolls-VM.
Då riktas oväntad kritik – mot Zlatan Ibrahimovic.
”Jag är nyfiken på om Zlatan har följt VM”, skriver en SVD-krönikör.

Svenska fotbollsdamerna har imponerat den här sommaren och tagit sig till fjärde raka semifinalen i ett stort mästerskap. Men tyvärr krossades VM-finaldrömmen under tisdagsmorgonen efter en tung förlust mot Spanien med 1-2.

Sveriges succé

Ändå förtjänar svenskorna att hyllas för sina fina insatser i mästerskapet. Miljontals svenskar har följt deras framfart i Australien och Nya Zeeland under sommaren och alla har vi dragits med i fotbollsfebern när de radat upp blågula segrar.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Sverige, fotbolls-VM
230729 Nathalie Björn and Amanda Ilestedt of Sweden celebrate with team mates after 4-0 during the FIFA Women’s World Cup football match between Sweden and Italy on July 29, 2023 in Wellington. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / kod MB / MB0653

Men mitt under mästerskapet riktas nu oväntad kritik mot Zlatan Ibrahimovic för hans gamla uttalande från 2013 när han sa: ”Damerna kan få en cykel med min autograf så blir det bra”. I en krönika på Svenska Dagbladet påminner skribenten Elaf Ali återigen om de okända orden.
”Undra om Zlatan fortfarande tycker att ’damerna kan få en cykel’ med hans autograf på?”, skriver hon i sin krönika.
”Inte för att jämföra med de svenska herrarna, men senaste gången de tog sig till semifinal var under förra millenniet”.

LÄS MER: Svenska tokilskan efter bittra förlusten mot Spanien – rasar efter slutsignalen: ”Jävligt förbannad”

Zlatan-kritiken

Svenska damlandslaget har brutit ny mark och tagit stora steg sedan 2013. I dag är de viktiga förebilder för unga tjejer i landet och intresset har ökat enormt våra blågula hjältar som tillhör den absoluta världstoppen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Zlatan Ibrahimovic, Sverige
230324 Zlatan Ibrahimovic of Sweden in the mixed zone after the UEFA Euro Qualifier football match between Sweden and Belgium on March 24, 2023 in Stockholm. Photo: Emma Wallskog / BILDBYRÅN / COP 320 / JL0340

Men fortfarande är det en lång väg kvar för att få en mer jämställd fotboll för herrar och damer. Och återigen riktas kritik mot Zlatan.
”Jag är nyfiken på om Zlatan har följt VM. Om han skulle uttrycka sig annorlunda i dag. När jag scrollar Instagram läser jag kommentarer under det officiella Fifa-kontot som ’de är så långsamma’. Det finns få sporter där kvinnors prestationer jämförs med männens så mycket som i fotboll. Jag är osäker på vad det beror på”, skriver SvD-krönikören vidare.
”Vi tycker inte att Florence Griffith Joyners världsrekord på 100 meter är långsamt för att det inte är lika snabbt som Usain Bolts. Det logiska vore att jämföra våra fotbollsdamer med övriga damlandslag i världen, och just nu är vi rankade topp tre i världen och har slagit ut världsettan USA under nuvarande mästerskap”.

LÄS MER: Bilden på Fridolina Rolfö som fotbollsvärlden nu pratar om – avslöjar sanningen: ”Inte hennes fel”

Elaf Ali vill verkligen framhäva hur viktigt det är med våra svenska fotbollsdamers framgångar på den internationella scenen och hur oerhört mycket det betyder.
”Hjälten som tog oss till kvartsfinal heter Zecira Musovic. Jag ska inte hymla med att jag är glad att hon ser ut som hon gör och heter det hon heter. Det spelar roll att någon som Musovic hyllas som en person som representerar och kämpar för Sverige. Även om hon inte ska behöva ta ansvar för något annat än nätet hon har bakom sig så är det viktigt. För att unga speglar sig i henne och för att bredda bilden, som tydligen ännu inte är tillräckligt bred, av en person med utländsk bakgrund i Sverige”, skriver hon i sin krönika.

Vad tycker du om kritiken mot Zlatan? Dela artikeln och säg din åsikt!