TV4-profilen Olof Lundhs jättekritik mot Janne Andersson efter svenska fiaskot – vädjar nu: ”Det är dags för det”

TV4-profilen Olof Lundhs jättekritik mot Janne Andersson efter svenska fiaskot – vädjar nu: ”Det är dags för det”

1-3 mot Österrike och en död EM-dröm.
Då slår Olof Lundh fast:
– Det är dags att byta förbundskapten.

Sverige vann mot Estland i helgen med klara 5-0, och drömmarna fanns om att krympa avståndet till Österrike inför 42 000 åskådare på Friends Arena. En vinst var ett måste för Sverige om drömmen om EM skulle leva, och starten lovade bra. Sverige gick ut sylvasst i den första halvleken, skapade mängder av målchanser – men med 45 spelade var ställningen fortfarande 0-0. Det tackade Österrike för, och gjorde ett direkt ryck i den andra halvleken.

Vädjar till förbundet

Bortalaget gjorde tre snabba mål mot ett slaget Sverige, och 1-3-förlusten innebär en snudd på omöjlig uppgift för Blågult om man vill ta sig till EM. Med tre matcher kvar att spela har Sverige sju poäng upp till Belgien och Österrike, och det krävs således att något av de ovan nämnda lagen inte vinner någon mer match i kvalgruppen. Janne Andersson har haft ett blytungt år bakom sig, med missat VM och nu ett missat EM för första gången sedan 1996. Och nu slår en samlad expertkör fast att det är dags för nytt ledarskap.

– Det är klart att det är ett haveri att missa EM, det är ändå 23 platser. Det måste vi kunna kräva att Sverige är, säger TV4-profilen Olof Lundh i Fotbollskanalen.

230912 Head coach Janne Andersson of Sweden in the Viaplay studio after the UEFA Euro Qualifier football match between Sweden and Austria on September 12, 2023 in Stockholm. Photo: Emma Wallskog / BILDBYRÅN

Olof Lundh instämmer i att det är dags för en ny förbundskapten att ta över, men tror inte att förbundet kommer agera innan nästa samling, i november.

– Kanske att förbundet ligger lågt så länge, det finns ju ändå en EM-plats i teorin. Men i praktiken är det ju över. Det är klart att fotbollsförbundet måste jobba med frågan: Vem ska ta över landslaget? För nu måste landslaget byggas om, och då handlar det om ledningen först och främst, för att ta sikte på VM 2026, säger Lundh.

LÄS MER: Underbara bilderna på Alexander Isak – stjärnans gest till unga supportrarna hyllas av precis alla: ”Respekt!”

“Det är dags”

Janne Andersson var i början av sina år som förbundskapten hyllad, då Sverige gick långt i VM och spelade jämnt mot världens alla stornationer.

– Janne Andersson har gjort det jättebra i början av sin landslagsperiod, men han avslutar med två tunga år, och det är dags att byta förbundskapten, slår Olof Lundh fast.

230112 Olof Lundh from TV4 during the international friendly football match between Sweden and Iceland on January 12, 2023 in Faro. Photo: Jesper Zerman / BILDBYRÅN

Olof Lundh hoppas dock att Sverige har en ny förbundskapten på plats under hösten – som kan börja resan mot att ta Sverige till VM 2026, som spelas i USA, Kanada och Mexiko. Att Janne Andersson skulle få sparken mitt under kvalet tror han inte.

– Svensk fotboll har aldrig bytt förbundskapten på det sättet. Jag tror att Janne Andersson får köra kvalet ut, medan man nu sonderar terrängen för vilka som kan vara aktuella, och vilka som vill ta över det här, och är redo att ta över det här. Och den jakten måste redan ha börjat, och intensifierat, för kanske vill man presentera en förbundskapten redan under hösten. Men jag tror inte någonting kommer hända innan EM-kvalet är helt dött, säger Lundh.

LÄS MER: Glenn Hyséns klockrena ord får precis alla att garva – efter Gunde Svans tuffa utmaning: ”Inte fan…”