Glenn Hyséns klockrena ord får precis alla att garva – efter Gunde Svans tuffa utmaning: ”Inte fan…”

Utmaningen kom från Gunde Svan.
Nu får Glenn Hysén alla att garva med sitt klockrena svar.
– Det gäller ju allt, även krocket på midsommarafton, inte fan går man dit för att förlora, säger han.

Förra hösten var det återigen dags för en av Sveriges största idrottsikoner att kliva in i tv-rutan med ett helt nytt program. Gunde Svan var en gigant i skidspåret och är en av våra mest framgångsrika vinteridrottare någonsin. Men efter karriären har det även blivit braksuccé framför kameran, framför allt som programledare för långköraren ”Fångarna på fortet”.

Helt klockrena ordet

Men förra året drog alltså ett nytt program med Gunde som programledare i gång, vid namn ”Kompani Svan”. Där går en grupp kändisar igenom en rad övningar, ledda av Gunde Svan och Mikael Tornving, och med hjälp av befäl av Försvarsmakten. Det är inte direkt några lätta övningar, och en del stunder i programmet ser rätt och slätt brutala ut. Nu i höst kommer säsong två av programmet, och en av deltagarna är en riktig profil.

Glenn Hysén, fotboll
180928 Glenn Hysén poserar för ett porträtt under en boksignering den 28 september 2018 i Göteborg. Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN / Cop 200

Glenn Hysén var nämligen snabb på att tacka ja på Gunde Svans heltuffa utmaning, trots att han faktiskt knappt sett någonting av programmet. Och det fanns en given förklaring till det. Som fotbollsspelare gjorde Glenn Hysén precis allt för att vinna, och det har hållit i sig sedan dess. Vinnarskallen var det som fick Glenn att tacka ja till de tuffa prövningarna – och hans egna ord om sin vinnarinsikt är bara för klockren.

– Det gäller ju allt, även krocket på midsommarafton, inte fan går man dit för att förlora, säger han.

LÄS MER: Charlotte Kalla och Magdalena Forsberg sätter ned foten – går ihop med svenska idrottare: ”Det här är inte okej”

“Man dör ju inte”

En klassisk prövning från den första säsongen gick ut på att deltagarna fick kasta sig baklänges från flera meters höjd – med huvudet först i vattnet. Liknande utmaningar är ingenting som Hysén skräms inför.

– Det där har jag inga problem med. Nej, det är bara att köra, man dör ju inte, säger han, och fortsätter:

– Det är värre när man ska springa och dona med packning och grejer. Man kommer ju att behöva kriga.

Gunde Svan, skidor
190224 Gunde Svan of Sweden at the flower ceremony after the team sprint finals during the FIS Nordic World Ski Championships on February 24, 2019 in Seefeld in Tirol. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87888

Glenn Hysén tävlar bland annat mot Mikaela Laurén, programledaren Rickard Olsson och kocken Dante Zia. Men han har inte gjort någon större förändring i sin träning inför programmet.

– Ingenting. Men man har ju lite grundflås. Jag tränar på gym, och har själva fysiken att lyfta och ta i. Konditionsmässigt är jag dock inte lika bra.

LÄS MER: Börje Salming och Ingemar Stenmark kan bara gapa när Magnus Samuelsson överträffar alla förväntningar